Æolian – The Negationist

Het gaat slecht met onze planeet, dat weten we. En maar goed dat er soms individuen, groeperingen maar ook bands zijn die ons dat bij tijd en stond nog eens duidelijk maken. Zo ook de Spanjaarden van Æolian. In dit geval met behulp van thematische teksten uitgesmeerd over een melodische deathmetalvariant. Deze heren, afkomstig van de Balearen, is een collectief dat bestaat uit individuen die hun sporen al wel verdiend hebben in andere bands als daar zijn Helevorn of Inferitvm. Laten we hopen dat de kwaliteit van de muziek op The Negationist, intussen de tweede plaat, toch die van deze laatste band  meer dan ruimschoots overstijgt. Nog even meegegeven dat de heren nog de hulp krijgen van een brass-band, een pianist, een violist en een expert in het gebruik van de Spaanse akoestische gitaar: hoe kan het ook anders.

De openingstrack Momentum, bekijk ook even de onderstaande lyric video is direct een stevige kaakslag in het gezicht van zij die toch niet zien dat Moeder Aarde het moeilijk heeft. Opvallend zijn vooral de solo, de meer dan typische twin-leads maar ook de vocalen. Deze laatste zijn lekker maar ik krijg toch stellig de indruk dat Daniel Pérez heel erg zijn best doet om te lijken op zijn Scandinavische metal-broeders. We Humans start dan weer lekker mid-tempo, wat traag zelfs en, weer, in typisch Scandinavische traditie wordt het tempo voorzichtig wat opgevijzeld. Lang duurt de mid-tempo pret niet, zeker niet wanneer Animals Burned start op meer dan furieuze wijze.

En zo wandel je voor je het weet het ene typische nummer in en het andere nog typischere nummer uit. Ik moet zeggen dat het me moeite kost een eigen geluid, een eigen identiteit te vinden bij deze Spanjaarden. Of zit het hem in de cleane, heavy-metalachtige vocalen die sporadisch voorbij komen? Voor zij die graag naar goed uitgevoerde, melodische death metal luisteren is dit wel een koekje voor bij de koffie. Je kan echter ook naar andere koekjes bij de koffie gaan zoeken die misschien nog lekkerder zijn, bijvoorbeeld Seven, het nieuwe opus van Mors Principium Est. Dit koekje is afkomtig van dezelfde bakkerij als je begrijpt wat ik bedoel.

Eindoordeel: deze planeet moet onderhouden worden, alle troep moet weg of tenminste opgepoetst en we moeten meer respect hebben voor de natuur en de dieren dat is vanzelfsprekend. Maar de hulp van deze Spanjaarden heb ik daar toch niet voor nodig hoor. Aardige poging, hakken over de propere sloot. Het moet ook nog wel gezegd en dan sluit ik af, het artwork is van uitmuntend niveau en trekt het nipte cijfer toch nog wat omhoog.

Score:

65/100

Label:

Black Lion Records, 2020

Tracklisting:

 1. Momentum
 2. We Humans
 3. Animals Burned
 4. Unseen Enemy
 5. Blackout
 6. Golden Cage
 7. Bleeding Garbage
 8. The Flood
 9. Children Of Mud
 10. Ghosts Anthem
 11. Reborn

Line-up:

 • Daniel Pérez – Zang
 • Raúl Morán – Gitaar
 • Gabi Escalas – Gitaar
 • Leoben Conoy – Bas
 • Alberto Barrientos – Drum

Links: