Adversary – None Will Mourn

Het lijkt altijd of Amerikaanse hardcorebands meer aandacht krijgen dan hardcorebands van eigen bodem. Misschien is het de kwantiteit uit de Verenigde Staten die maakt dat deze bands meer ter sprake komen. Dat het niet aan de kwaliteit hoeft te liggen bewijst Adversary. Deze nieuwe naam is een samenwerking tussen leden van Redemption Denied en Hawser. Het Nederlandse platenlabel Blindsided Records brengt de eerste EP genaamd None Will Mourn uit.

Dit debuut bevat maar liefst acht nummers en begint met het nagenoeg instrumentale Exordium, waarmee direct een dreigende sfeer gecreëerd wordt. Vervolgens trapt Adversary zonder waarschuwing keihard echt af met Insurgence. Dit nummer begint in een hoog tempo en zet de toon voor de rest van de EP. Vanaf hier krijg je zonder onderbrekingen een komen en gaan van keiharde riffs, opgefokte teksten en creatieve tempowisselingen te horen.

Killing Fields werd eerder al als single uitgebracht en is één van de beste nummers op None Will Mourn. Mede dankzij dit nummer is er in de hardcorewereld met verwachting uitgekeken naar deze release. Het moshdeel aan het einde is er een uit de categorie waarbij live de spinkicks en windmills je om de oren zullen vliegen. Adversary heeft echter nog steeds geen tijd om rustig aan te doen. Na al dit geweld volgt het zo mogelijk nog hardere Retaliate. Het niveau blijft hoog op Void en None Will Mourn welke wederom allerlei leuke tempowisselingen bevatten. Muzikaal blijft het zeer onderhoudend klinken waardoor je als luisteraar graag verder wil luisteren. De teksten van zanger Kasper passen goed bij de sfeer van de muziek. Hij schreeuwt ons enthousiast toe wat er allemaal mis is op deze wereld zonder in clichés te vallen. Met Rude Awakening en Laid to Rest blijft de energiestoot ook aan het eind van de EP moeiteloos behouden.

Adversary is zodoende geen kopie van de andere bands waar de leden in zitten, maar heeft volledig zijn eigen stijl. Waar de hardcore bij Redemption Denied en Hawser de overhand neemt, zoekt dit gezelschap nadrukkelijk de kant van death metal op. Liefhebbers van All Out War, Sworn Enemy en Hatebreed zitten met deze metalcore helemaal goed. Met de livereputatie die de muzikanten in de andere bands hebben opgedaan zou je niet anders verwachten dat Adversary een concertzaal volledig op zijn kop zet. None Will Mourn krijgt een hele dikke voldoende!

Label:

Blindsided Records, 2022

Tracklisting:

 1. Exordium
 2. Insurgence
 3. Killing Fields
 4. Retaliate
 5. Void
 6. None Will Mourn
 7. Rude Awakening
 8. Laid to Rest.

Line-up:

 • Kasper – Zang
 • Clint – Gitaar
 • Leo – Gitaar
 • Boy – Drums
 • Mike – Bass

Links: