Adversarial – Solitude with the Eternal…

Soms heb je van die bands die met een alles overrompelende chaos iets op plaat willen zetten en hier ook nog prima mee weg komen onder het mom van “cult”, old-school of pretentieloze herrie. Het tweede album van Adversarial met de titel Death, Endless Nothing and the Black Knife of Nihilism werd al eerder door collega redacteur Clemens opgepikt en beschreven op Zware Metalen. En zoals hij over dat album al zei: “de drums knallen alles volledig dicht”, gaat dit ook op voor dit Solitude with the Eternal… Een intro kan u wel vergeten, het trio gaat u direct vol gas te lijf vanaf de eerste seconde waarmee Beware the Howling Darkness on Thine Left Shoulder aanvangt. Deze gasten zijn duidelijk niet voor de poes en laten geen spaander van uw geluidsdrager heel.

De afwisseling zoeken de heren daarbij niet al te nadrukkelijk op, een aantal kleine solomomenten tijdens Merging Within the Destroyer daargelaten. Voor de rest moet de afwisseling komen uit de eerder door Clemens benoemde, ietwat dissonante gitaarriffs, nuances en accenten. De geluidsoverdracht zelf is nog tamelijk helder en wellicht wat minder donker dan op de vorige schijf. Op mij komt in ieder geval alles goed over. Zelf denk ik qua impact en uitstraling toch vooral aan een band als Archgoat, waarbij de nadruk toch wel in positieve zin wat meer is toegelegd op de songwriting. De vocalen zijn niet al te divers, redelijk ongedefinieerd maar voldoen prima voor dit soort doodse metaal.

Ik voorspel u dat Adversarial prima weg gaat komen met deze beukplaat, zonder dan ook maar iets van revelatie of innovatie aan de man te brengen. En het extreme Fanes at the Engur is echt een moddervette track met een sterk eerbetoon aan Lucifer zelf. Hoort u de black/death metal het liefst zo hard, rauw en retesnel mogelijk? Dan kan u dit Solitude with the Eternal… zonder enige twijfel aan uw collectie met onheilig materiaal toevoegen. Na ruim een half uur murw gebeukt te zijn, ga ik weer over tot de orde van de dag, maar dit laat onverlet dat het hier beschreven plaatwerk ongetwijfeld nog vaker uit de kast getrokken zal worden.

Score:

80/100

Label:

Dark Descent Records , 2024

Tracklisting:

1. Beware the Howling Darkness on Thine Left Shoulder
2. Hatred Kiln of Vengeance
3. Witness to the Eternal Light
4. Death is an Advisor in the Woods of the Devil
5. Crushed into the Kingdom of Darkness
6. Merging Within the Destroyer
7. Fanes at the Engur
8. Endless Maze of Blackest Dominion

Line-up:

  • M.M. – Bas
  • E.K. – Drums
  • C.S. – Gitaar, vocalen

Links: