Adeia – Hourglass

Adeia – Hourglass
Layered Reality Productions, 2013

Goed, ondanks dat deze schijf van het Nederlandse Adeia voor de eerste helft van 2012 voorbij was al eens verscheen, mocht de band begin dit jaar tekenen bij Layered Reality. Heuglijk feit dat hieraan vast zat: de officiële release van Hourglass. De band, gevormd rondom ons eigen redactielid Ruben in samenwerking met een violiste, krijgt bij deze dan ook een eervolle vermelding en review op Zware Metalen. Geen vriendjespolitiek, het album is gewoon echt goed.

Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een Nederlandse band hoorde die op deze wijze professioneel klinkende avant-garde, progressieve metal speelde. Oké, we hebben Ayreon natuurlijk met composities waar aan weinig te verbeteren valt, maar Adeia doet het perfect op zijn eigen manier en heeft verder ook niets te maken met eerdergenoemde collegaband. In niets doet de band ten onder aan andere muzikanten en bands die dit genre bevolken, zelfs niet tegenover vele Scandinavische groepjes.

Slechts vijf nummers op deze schijf. Wel vijf sterke composities. Opener Cordyceps legt al meteen de nadruk op het gebruik van de cello en viool, die over het algemeen in samenwerking met synthesizers een prima trio kunnen vormen, zo zal ook blijken. Enigszins verbluft door de zeer zuivere zangpartij die in wordt gezet ben ik al meteen blij voor, en trots op mijn collega, want ik mag dit soort muziek erg graag luisteren. Wanneer na een minuut of twee het tempo in het nummer komt hoor je ook gelijk dat over alles is nagedacht. De tempowisselingen, de dubbele zanglijnen en het pianospel, het klopt allemaal. De bijna acht minuten van Cordyceps blijven dan ook boeien.

Providence daarna start weer heel anders, met een stampend drumritme, scheurende gitaren en een werkelijk goede grunt die alweer snel afgewisseld wordt door de subtiele cleane zangpartijen. Snel wordt ook nu weer duidelijk dat het nummer klopt en de muzikanten stuk voor stuk meewerken aan een smakelijk geheel. Titeltrack Hourglass heeft een dramatische intro ondersteund door orgelgeluid, later violen en een slepend traag ritme. De bedoeling van de band om klassieke muziek te verweven met heavy metal (in de breedste zin) komt uitstekend tot zijn recht verderop in dit nummer, waardoor ik alleen maar enthousiaster word door het feit dat de Rotterdammers dit klaargespeeld hebben.

Voor de verdere review zal ik de overige twee nummers achterwege laten. De kwaliteit blijft, wees niet bang. Ik ben fan geworden, en raad deze schijf dan ook ten zeerste aan bij het Nederlandse (en buitenlandse) publiek. Voor de eerste helft van dit jaar één van de betere avantgardeplaatjes die ik heb mogen beoordelen. Helaas vanwege de heruitgave geen score volgens de regeltjes (anders lag hij dicht in de buurt van de negentig punten).

Tracklisting:
Adeia - Hourglass

 1. Cordyceps
 2. Providence
 3. Hourglass
 4. Filling The Void
 5. Inheritance

Line-up:

 • Laura ten Voorde – Violin, Vocals
 • Ruben van Kruistum – Cello
 • Franc Timmerman – Lead vocals, Grunts and Growls
 • Wabe Wieringa – Guitar
 • Christiaan Bruin – Drums
 • Dennis Burgemeester – Bass
 • Laurens Hoppe – Keys

Links:

Adeia – Hourglass

Adeia – Hourglass

Eigen beheer, 2012

Slechts vijf tracks telt Hourglass, maar binnen die vijf tracks schuilt meer afwisseling dan bij menig band die het dubbel aantal tracks op cd nalaat. Liefhebbers van oude Opeth, My Dying Bride en hedendaagse Anathema opgelet. Adeia zal jullie aanspreken.

De band maakt op de vijf nummers veel gebruik van traditionele instrumenten als piano, viool en cello. De combinatie met de progressieve death is geslaagd. Vooral in het titelnummer mag deze combinatie een fraaie hybride genoemd worden. De klassieke invalshoek smelt prachtig samen met de melodieuze death waar aan het eind van het nummer een snufje doom in de stijl van My Dying Bride wordt toegevoegd. Een hoofdrol op Hourglass is sowieso weggelegd voor de viool die niet enkel wordt ingezet als ondersteuning, maar ook fraaie eigen melodielijnen voortbrengt. Zanger Franc klinkt als een licht onzekere variant van Vinnie Cavanagh en Chris Martin, maar weet zich staande te houden. De grunt is niet te diep, maar past goed. De Opeth-invloeden komen met name in het gitaarwerk op Providence naar voren, maar de in dit nummer aanwezig piano geeft er toch weer een eigen ‘touch’ aan.

Een verrassend goede plaat, met gave hoes, van eigen bodem. Perfect is het (nog) niet. De vele ideeën die in Hourglass zijn gestopt leiden ertoe dat het geheel af en toe wat ongericht klinkt. Daarnaast had de zang van violiste Laura wel wat prominenter aanwezig mogen zijn, maar het zijn details. Adeia weet mij van start tot finish te boeien waarbij het met name de langere nummers (Hourglass, Inheritance) zijn waar de band op zijn sterkst is. Ik ben benieuwd wat wij in de toekomst nog meer van deze band mogen verwachten.

Tracklisting:
adeia

 1. Cordyceps
 2. Providence
 3. Hourglass
 4. Filling The Void
 5. Inheritance

Line-up:

 • Franc Timmerman – zang
 • Laura ten Voorde – viool, zang
 • Ruben van Kruistum – cello
 • Wabe Wieringa – gitaar
 • Laurens Hoppe – toetsen
 • Dennis Burgemeerster – bas
 • Christiaan Bruin – drums

Links: