Acolytes of Moros – The Wellspring

Het bescheiden Poolse label Nine Records is sinds 2013 bezig, maar verkiest kwaliteit boven kwantiteit. Traditionele doomliefhebbers weten dan ook dat als er wat uitkomt via dit label, dit hoogstwaarschijnlijk de moeite waard is. Dat is zeker het geval met de achtste uitgave, het debuutalbum van het Zweedse Acolytes of Moros, dat vrij vertaald zoiets betekent als volgers naar het dodelijke noodlot. U begrijpt het al, dit wordt geen vrolijk gestemd album van dit trio.

The Wellspring bevat 5 nummers, hoewel het instrumentale redelijk monotone folk-achtige getokkel dat maar liefst zes minuten duurt, die naam eigenlijk niet mag hebben. Dit blijkt dan de opmaat voor Quotidian, maar een halve minuut zou meer dan voldoende zijn geweest. De overige vier nummers passeren allemaal de grens van tien minuten en brengen lang uitgesponnen traditionele doom metal. De zang wordt plechtstatig op een baritonwijze gebracht, met heel af en toe een gruntje of een scream ertussendoor. Het tempo van de muziek is uiteraard vrij gezapig, met incidenteel een lichte tempoversnelling, maar vooral niet te veel. Het drumwerk zorgt er voor, dat je de aandacht er wel goed bij kan houden, door meer dan alleen de maat te slaan, zonder dat het te druk wordt. Knap gedaan. De doomriffs zijn prima en het incidentele solowerk kan er goed mee door.

Acolytes of Moros heeft voor dit debuutalbum al een split uitgebracht met het Griekse The Temple. Dat is zo’n band waar je een prima vergelijking qua muziek mee kan zoeken, net zoals het Engelse Warning. De echte doomfans weten dan meer dan genoeg en kunnen The Wellspring dan ook met een treurige glimlach aanschaffen.

Score:

83/100

Label:

Nine Records, 2018

Tracklisting:

  1. Disenthralled from the Trammels of Deception
  2. A Yen to Relinquish and Evanesce
  3. Forbearance
  4. Quotidian
  5. Venerate the Dead

Line-up:

  • Christoffer Frylmark – Zang, Bas
  • Simon Carlsson – Gitaar
  • Rasmus Jansson – Drums

Links: