Ace Frehley – Spaceman

Paul ‘Ace’ Frehley. Inspirator van vele gitaristen. Voornamelijk bekend als lid van de legendarische band Kiss en schrijver van nummers als Cold Gin, Shock Me, Rocket Ride en Fractured Mirror. Nadat hij, vanwege overtollig drank misbruik, uit Kiss is gezet, begint hij zijn eigen band, Frehley’s Comet. In 1989 verschijnt er nog een solo-album van Frehley (Trouble Walkin’) waarna een lange stilte volgt. Tot 2009, wanneer Ace niet alleen (tijdelijk) weer aansluit bij zijn oude band Kiss, maar ook met een nieuw solo-album op de markt komt. Anomaly wordt door de fans met open armen ontvangen en piekt op de zevenentwintigste plek in de Amerikaanse Billboard. Inmiddels hebben we in de vorm van Space Invader en Origins Vol.I (een coveralbum) al kennis kunnen maken met de moderne Ace en nu is er dan Spaceman.

Negen nieuwe nummers treffen we op dit album en we beginnen met Without You I’m Nothing, dat Frehley samen met Gene Simmons schreef. Iets wat trouwens ook voor het nummer Your Wish Is My Command van toepassing is, waarbij meneer Simmons ook nog de bas bespeelt. De basis voor het openingsnummer is een kort gitaarloopje waaromheen een typerend Ace Frehley/Kiss nummer is gebouwd. De gitaarsolo klinkt helderder en daardoor anders, dan ik van Ace gewend ben, maar verder is het een vertrouwd geluid. Rockin’ With the Boys doet qua tekst herinneren aan het Kiss nummer Beth, terwijl de zanglijnen mij dan weer aan een langzame versie van het nummer Mainline, van het album Hotter Than Hell, doen denken. Samen met de single Bronx Boy sluiten deze nummers het eerste deel van dit album af.

Pursuit Of Rock And Roll is een eerbetoon aan de helden van Frehley. De namen van Little Richard, The Rolling Stones en The Beatles komen stuk voor stuk voorbij in dit opzwepende nummer. Dit is het meest typerende Ace Frehley-nummer op dit album. Het had zo op het eerste solo-album kunnen staan tussen al die andere klassiekers zoals New York Groove. Alleen dit nummer rechtvaardigt de aanschaf van Spaceman al. Van de overige nummers is het misschien nog interessant om te weten dan I Wanna Go Back een cover van Eddie Money is. Voor de rest zal ik jullie niet vervelen met mijn mening over die nummers. het mag al duidelijk zijn dat Spaceman hoog gaat eindigen in mijn jaarlijst en wat mij betreft verplichte kost is voor elke Kiss/Frehley fan om aan te schaffen. Als er maar één Ace Frehley album is dat je na zijn Kiss periode wil aanschaffen, laat het dan Spaceman zijn!

Score:

90/100

Label:

SPV, 2018

Tracklist:

 1. Without You I’m Nothing
 2. Rockin’ With the Boys
 3. Your Wish Is My Command
 4. Bronx Boy
 5. Pursuit of Rock and Roll
 6. I Wanna Go Back
 7. Mission to Mars
 8. Off My Back
 9. Quantum Flux

Line-Up:

 • Ace Frehley – Gitaar en zang
 • Anthony Esposito – Bas
 • Greg D’Angelo – Drums
 • Rob Sabino – Keyboard
 • Derrik Hawkins – Gitaar

Links: