Acathexis – Immerse

Acathexis is een term die voornamelijk wordt gebruikt in psychoanalyse. Het staat voor een gebrek aan cathexis; een toestand waarin belangrijke objecten of herinneringen geen emoti(onel)e (reactie) bij een individu oproepen. Het kan ook worden opgevat als een vorm van emotionele onthechting die voorkomt bij bepaalde psychologische aandoeningen, zoals schizofrenie. Het kan optreden als een verdedigingsmechanisme, als reactie op angst of emotioneel leed, en dient om het individu te beschermen tegen overweldigende gevoelens of situaties.

Het is ook de naam die het internationale drietal bestaande uit drummer Jacob Buczarski (Mare Cognitum, Det Eviga Leendet), gitarist (of is alleskunner meer op zijn plaats?) Déhà (Yhdarl, Wrath Of the Nebula, Slow, Silver Knife, Impending Triumph, … de lijst is echt te uitgebreid om hier even te vermelden) en vocalist Dany Tee (Los Males del Mundo, Seelenmord) aan hun band hebben meegegeven. Het leverde in 2018 het debuutalbum Acathexis op. En als er nou één term is die op dat album niet van toepassing is, dan is het wel emotieloos.

Het drietal houdt op hun tweede album Immerse vast aan hun verschroeiende stijl van atmosferische black metal. Het album bevat, net als het debuut, vier nummers waarvan het kortste The Other ruim negenenhalve minuut duurt en de langste, A Slow, Weary Wind het kwartier met haast een minuut overstijgt. Ze staan stuk voor stuk boordevol drukke, chaotische riffs, gelaagde gitaren, melodieuze schoonheid, vurig geschreeuw, verbeten tempowisselingen, etherische klanken en denderende blastbeats. Op slotnummer A Slow, Weary Wind gaat het tempo er wat vanaf en sijpelt de melancholie nog dikker door. Het maakt Immerse tot een rijke schakering, een warme symbiose met tot nadenken stemmende passages. Niets mis met even diep in jezelf afdalen en beschouwend naar jezelf te kijken. De warme productie, die in vergelijking met het debuutalbum een stukje ingetogener, minder bijtend is draagt zeker ook bij aan de melodieuze, emotionele aard van Immerse.

Essentie en detail, schaduw en licht… ze strijden stuk voor stuk om voorrang, terwijl ze tegelijkertijd beseffen dat ze in samenhang zoveel aanstekelijker naar voren komen. Ambitieuze omkeringen, steeds herhalende ritmes in nauwe samenhang met immer variërende ritmiek en accenten die veelvuldig verlegd worden, bepalen nummers als Adrift in Endless Tides en The Other. De weelderige verscheidenheid maakt dat het album wel even tijd nodig heeft om goed bij je binnen te dringen, maar als je er eenmaal open voor staat, neemt het – en geloof me: tot volle tevredenheid – ook bezit van elke minuscule vezel.

Acathexis staat voor donkere muziek, waar – geheel wars van de oorspronkelijke betekenis van de bandnaam  – een overdaad aan weemoed en smart uit sijpelt. Elke porie van Immerse ademt zielenleed, waar een louterend effect van uitgaat. Soms moet je muziek simpelweg ondergaan. Je erin onder laten dompelen (je dacht toch niet dat de band die titel Immerse lukraak gekozen had?) beleven en je laten bevangen door de emoties die er door opgeroepen worden.

Score:

84/100

Label:

Amor Fati Productions / Extraconscious Records, 2024

Tracklisting:

  1. Dreams of Scorched Mirrors
  2. Adrift in Endless Tides
  3. The Other
  4. A Slow, Weary Wind

Line-up:

  • Jacob Buczarski – Drums
  • Déhà – Gitaar, basgitaar
  • Dany Tee – Vocalen

Links: