Abyssic – A Winter’s Tale

Abyssic – A Winter’s Tale
Osmose Productions, 2016

Voor mij een compleet nieuwe naam: Abyssic, maar Osmose Productions bestempelt de release van debuutplaat A Winter’s Tale als ‘belangrijk’, en dus ben ik benieuwd wat mij te wachten staat. Vaak zijn dit soort eerste tekenen van leven namelijk de leukste albums om te recenseren. Zo ook nu weer, want Abyssic levert Kwaliteit. Inderdaad, met een hoofdletter K.

Het is geen doom, het is geen death, het is geen folk, en het is geen gothic, maar de muziek op A Winter’s Tale heeft wel raakvlakken met die genres. Het is moeilijk acts te noemen die erop lijken, maar bij vlagen denk ik aan Dark Tranquillity en een nog piepjong Amorphis. De gitaren zijn loodzwaar, de drums slepen zich voort en de grunts zijn hartverscheurend diep. Wat de muziek voor mij echter zo goed maakt, zijn de orkestrale stukken (strijkers en een sporadische koperblazer), gecombineerd met freaky synths, vermoedelijk afkomstig van een oude Moog. Het maakt de muziek episch, maar ook ietwat extraterrestrieel aandoend.

Met (ex-)leden van onder andere Susperia en Gromth in de gelederen heeft dit Noorse kwartet haar strepen al lang verdiend, maar bij (soortgelijke) ‘superbands’ wordt met enige regelmaat op pijnlijke wijze duidelijk dat dergelijke samenwerkingen lang niet altijd nieuw succes opleveren. In het geval van dit Noorse Abyssic gelukkig dus wel, getuige dit eerste album. Vier nummers telt A Winter’s Tale slechts, maar dan wel vier nummers met een gemiddelde speelduur van net geen twintig minuten. De langspeler is er een om snoeihard op te zetten en je onder het genot van een paar goede glazen bier of whisky op weg te laten voeren. Het is bruut, verfijnd, agressief, lieflijk, angstaanjagend, troostend, ijzig en affectief tegelijk. Zowel voor de liefhebber van heel hard, als voor de liefhebber van heel mooi dus, dit Abyssic. Een absolute topplaat!

Tracklisting:
Abyssic – A Winter’s Tale

  1. Funeral Elegy
  2. A Winter’s Tale
  3. Sombre Dreams
  4. The Silent Shrine

Line-up:

  • Memnock – Vocalen, gitaar, bas & contrabas
  • André Aaslie – Keyboards, orkestratie, vocalen & bas
  • Asgeir Mickelson – Drums & gitaar
  • Elvorn – Gitaar

Links: