Aborym – Shifting.Negative

Hierover moeten we het nog eens hebben. De zevende van Aborym. Ik ben fan van alle zes de voorgaande albums, inclusief het wat mindere Dirty, waar zowel grammaticaal als muzikaal verbeteringen aan konden worden getroffen. Aborym verschuift zijn focus van het wereldlijke naar het persoonlijke en in het zevende stadium is de negatieve verschuiving volledig richting de inwendige negatieve spiraal.

Dat laatste mag je heel erg letterlijk nemen. Iemand heeft teveel zitten luisteren naar Nine Inch Nails, zoveel is zeker. Jammer genoeg heeft dat weinig positieve gevolgen. Dit brengt variaties op nummers van het The Downward Spiral-album, met wat post-rockvibes hier, een bak vol 13th Planet label-bands invloeden daar en, oh ja, ook wat industrial. En ik begrijp het: Trent Reznor is een genie die met harde klanken, alternatieve en ongebruikelijke composities, en pakkende teksten op een half machinale manier enorm ontroerende nummers kan maken, vol duisternis. Ik zou het ook willen kunnen. En ja, Aborym kan dat ook, op zijn eigen black metal ontmoet electro/industrialwijze. Doe dat dan ook. Wat hier voorgeschoteld wordt, is veel willen en niet kunnen. De teksten pakken niet, de composities zijn meer kopie dan origineel en ze werken ook niet, en eerlijk gezegd mis ik ook gewoon de bombastische herrie en verknipte beats. Wil Aborym hier alstublieft mee ophouden? Het is genoeg geweest. En die gastbijdrages veranderen daar niets aan.

Doodzonde dit. Beste nummer van de plaat heb ik eruit gepikt en hierboven geplakt. Kom maar direct op de proppen met nummer acht, alstublieft.

Score:

66/100

Tracklisting:

 1. Unpleasantness
 2. Precarious
 3. Decadence in a Nutshell
 4. 10050 Cielo Drive
 5. Slipping Through the Cracks
 6. You Can’t Handle the Truth
 7. For a Better Past
 8. Tragedies for Sale
 9. Going Places
 10. Big H

Line-up:

 • Fabban – Programmering, Modulars, Synths, Keel
 • RG Narchost – Gitaar
 • Davide Tiso – Gitaar
 • Dan V – Gitaar, Bas
 • Stefano Angiulli – Synths, Keyboards

Links: