Aborted – Retrogore

Aborted – Retrogore
Century Media Records, 2016

Zelden was een albumtitel zo eenvoudig en terzelfdertijd zo veelzeggend als Retrogore. Aborted lijkt met album numero negen de eigen carrière te willen vieren, en terecht. Sven De Caluwé en zijn meesters van de goregrind zijn na twee decennia nog lang niet versleten, een prestatie die ze met hun nieuwste plaat meesterlijk in de verf zetten.

Het zal niemand verbazen dat Retrogore heel herkenbaar klinkt. Het unieke vocale geweld van Sven in combinatie met de klassieke Aborted-troeven: scherpe solo’s, snelle drums en veel tempowisselingen zorgen voor een album dat aanvoelt als een paar warme, bloederige sokken. Let echter niet te zeer op de stukjes darm tussen je tenen en laat je meeslepen door een album dat samenvat waarom Aborted overal ter wereld volle zalen trekt. Zo biedt het refrein van Whoremageddon tussen het bloederige geweld enkele heerlijke hooks waar de kadavers nog lijken aan te hangen, terwijl een nummer als Cadaverous Collection kan pronken met solo’s die de Choice Cuts van Carcass doen lijken op derderangsvlees. De combinatie van goregrind met melodische midtempo vergezeld door een productie van filet pûr-kwaliteit is indrukwekkend.

Helaas zit er ook wel wat kaf tussen het metalen koren. Niet alles op Retrogore is een succes. De samples bieden wat mij betreft weinig meerwaarde en nummers als Bit by Bit heeft Aborted al wel eerder gemaakt. De gewelddadige orgiën die Global Flatline en The Necrotic Manifesto waren worden niet geëvenaard. Retrogore klinkt bij momenten gezapiger, een tikkeltje trager en zwaarder (Divine Impediment).

Bij momenten krijg je de indruk dat Aborted volwassen is geworden. Retrogore lijkt wel een album uitgebracht door slagerij Sven en Zonen (al verschilt het kwintet van album tot album). Alle gekheid op een stokje, Retrogore is een bekroning van een indrukwekkende carrière die na twintig jaar nog altijd onevenaarbaar blijkt in een genre dat deze band als het ware zelf heeft gesticht. Dat alleen al is reden genoeg om je naar de slager te reppen.

Tracklisting:
 Aborted - Retrogore

 1. Dellamorte Dellamore
 2. Retrogore
 3. Cadaverous Collection
 4. Whoremageddon
 5. Termination Redux
 6. Bit by Bit
 7. Divine Impediment
 8. Coven of Ignorance
 9. The Mephitic Conundrum
 10. Forged in Decrepitude
 11. From Beyond (The Grave)
 12. In Avernus

Line-up:

 • Ken Bedene – drums
 • Mendel bij de Leij – gitaar
 • JB van der Wal – bas
 • Ian Jekelis – gitaar
 • Sven de Caluwé – vocalen

Links: