Aborted Fetus – Pyramids Of Damnation

Op een dag zei de farao tegen Mozes: ‘Mozes, ik geef jullie de keuze: ofwel zet ik Aborted Fetus met Pyramids Of Damnation op, ofwel slaan jullie op de vlucht en zwerven 40 jaar door de woestijn.’ Wie weleens een Bijbel gelezen heeft, weet wat Mozes gekozen heeft. Nu we dat zesde album van deze Russische deathmetalband gehoord hebben, kunnen we de man met de wonderstaf alleen maar gelijk geven. Dat is zo saai als de Nijl lang is.

Stel het je voor als een zanderigere en broeierige versie van old school Zweedse houtzagerijdeathmetal. Aborted Fetus aanbidt Rogga Johansson en zijn vele bands als de Egyptische zonnegod Ra en zijn vele godenkinderen. Loom slenteren chuggende dan wel ronkende gitaartrekken zich schoorvoetend voort. Met eenzelfde moeizaamheid van iemand die onder een loden zon een woestijnduin over moet. Onoriginele notenplagen – zoals er zeven in een Bijbel staan – pakken samen tot ellendige riffslavernij met hobbelende basdrumvoortgang.

Hinnikende solo’s proberen al even vergeefs om glans in het afgematte faraogoud te krijgen. Bijna lachwekkend zijn de niet van elkaar te onderscheiden Midden-Oosterse buikdansjingles die alleen maar te onpas het thema geforceerd in stand houden. Om het allemaal nog wat slaapverwekkender te maken, volgt de diep ingepekelde en monotone grunt identiek dezelfde patronen als de ritmegitaren.

Zo slaapverwekkend dat sfinxen, symbolen van waakzaamheid, slapend van hun sokkel tuimelen. Nochtans had het beter gekund. Af en toe blaast een sneller stuivende riff het zand er zowaar eens af. Herkenbaar aan de volledig op spanning gezette snaredrum, die de blastbeats een opvallend botte klap meegeeft. Nog zeldzamer zijn de beukende mid tempo-dynamiekwissels die dan toch eens lekker op z’n Bolt Throwers doorgrooven, op een golvende Rode Zee van basdrums.

Waarom is de algemene indruk dan toch zo saai? De lengte. Het duurt één uur en zeven minuten totdat alle piramides rechtstaan.  Dat is het equivalent van 67 jaar door de woestijn zwerven. Hadden de Russen dat nu kunnen beperken tot 40, hadden wij – en we denken ook Mozes –  hen met veel minder aandrang verzocht om hun Pyramids Of Damnation in hun gat steken.

Score:

59/100

Label:

Comatose Music, 2020

Tracklisting:

 1. Pharaoh’s Disasters
 2. Earth’s Bloody Punishment
 3. Execution By Toads
 4. Invasion Of Bloodsucking Insects
 5. Queen’s Prophecy
 6. Cattle Pestilence
 7. Goddess Of Chaos
 8. Tomb Of Damnation
 9. Abscesses On My Body
 10. Fire Spreading Over The Earth
 11. Locust Of Death
 12. Fear Of Darkness
 13. The Ancient Ritual Of Death
 14. Pharaoh Firstborn’s Execution
 15. Outro

Line-up:

 • Alexander ‘Meatgrinder’ Andreev – Gitaar
 • Igor Stafeev – Vocalen
 • Sergey Doc – Basgitaar
 • Alexey Melyukhin – Drums

Links: