Ablaze My Sorrow – Among Ashes And Monoliths

Zo met deze nieuwe plaat, Among Ashes And Monoliths, worden we zo maar even terug gekatapulteerd naar begin jaren ’90. De tijd van de typische Zweedse melodische death metal. De bands schoten toen als paddenstoelen uit de grond. Zo ook Ablaze My Sorrow dat net als de anderen zijn eerder werk uitbracht via No Fashion Records. Deze nieuwste telg in hun rijtje is alweer de vijfde plaat en komt via Black Lion Records. Tussen de vorige plaat, Black, en de huidige zit er wel eventjes zeven jaar. Er is een nieuwe aan de line-up toegevoegd, met name Jonas Udd. Deze brave man krijgt de eer de plaat te voorzien van rasperige vocalen, die platen uit bovenstaand tijdskader dat meer dan typische keurmerk geven.

Ablaze My Sorrow opent met My Sorrow, verrassing! Het is een nummer dat direct duidelijk maakt dat er weinig of niks veranderd is aan de basis. Je hoort de gekende opzwepende drums, de bijtende leads en de knotterende baspartijen. En inderdaad, de heer Udd weet perfect zijn lijnen te leggen. Hij wringt ze er niet tussen maar legt ze er gewoon grijpbaar bovenop. En eerlijk gezegd: hij doet dat niet slecht maar af en toe een paar lijntjes overslaan kan ook geen kwaad. De zang overschaduwt de muzikale boodschap wat als je het mij vraagt. Je raakt verstrikt in de vocalen terwijl er eigenlijk genoeg te beleven is. Neem nu de strakke blast van de heer Kribensten op het titelnummer. Of de zingende, walsende partijen van de gitaartandem Carlsson – Lindén op At The Graves Of Giants of Dark Chasms. En de heer Brorsson? Die knottert lekker verder. Her Cold Embrace is hier een voorbeeld van.

Eindconclusie: goede plaat doch na een tijdje te saai mede door het overladen van de nummers met zang. Twaalf nummers op één plaat is dan ook te veel van het goede zeker wanneer er net te weinig gebeurt. Het toevoegen van subtiele vrouwelijke vocalen gebracht door Jonna Enckell, verandert aan de zaak eigenlijk weinig of niets.

Score:

70/100

Label:

Black Lion Records, 2021

Tracklisting:

 1. My Sorrow
 2. Among Ashes And Monoliths
 3. Black Waters
 4. Grit
 5. Her Cold Embrace
 6. At The Graves Of Giants
 7. Dark Chasms
 8. The Cavernous Deep
 9. Nonexistence
 10. March Of The Eldricht Spawn
 11. The Day I Die
 12. Frihet Framför Feghet

Line-up:

 • Anders Brorsson – Bas
 • Magnus Carlsson – Gitaar
 • Alex Kribensten – Drums
 • Dennie Lindén – Gitaar
 • Jonas Udd – Zang

Links: