Abiotic – Casuistry

Abiotic – Casuistry
Metal Blade Records, 2015

Muzikanten, recensenten, luisteraars, partners, vrienden en argeloze voorbijgangers: het staat iedereen vrij een label op muziek te plakken. Vaak is dat bittere noodzaak: als kritische consument moet u natuurlijk wel weten waar uw recensent het over heeft. Zodat u niet laaiend enthousiast wordt over iets dat een plaat van Katy Beyoncé Swift of een van haar soortgenoten blijkt te zijn. Helaas leidt dat niet altijd tot consensus.

Het Amerikaanse Abiotic vindt bijvoorbeeld dat het deathmetal maakt. Online encyclopedie Encyclopaedia Metallum houdt het op deathcore en platenmaatschappij Metal Blade… brandt de vingers niet aan zo’n heikele kwestie en weigert een muziekstroming te benoemen. Hoe dan ook moeten zowel liefhebbers van progressieve, technische deathmetal als deathcorefetisjisten uit de voeten kunnen met Abiotic. Het tweede werkstuk van de band, Casuistry, is namelijk heerlijk bruut en agressief en zal voor heel wat pijnlijke nekwervels zorgen.

Grote troef van deze band is brulboei Travis Bartosek die zijn stem zodanig weet te variëren dat ik even twijfelde of we niet met twee zangers te maken hadden. Dat is niet zo, de man klaart de klus meer dan uitstekend alleen. Alleen op Cast into the Depths krijgt hij gezelschap en wel van John Gallagher van Dying Fetus. Over songtitels gesproken: een speciale vermelding verdiend de geniaalste titel van het jaar: Nightmares of Your Conception.

Muzikaal kent de band meerdere invloeden, maar de heren waken ervoor bepaalde elementen de overhand te geven. Zo wordt duidelijk dat de muzikanten goed kunnen musiceren zonder dat ze constant de behoefte hebben dat te laten horen. De spacey-riedeltjes blijven gelukkig binnen de perken. Ondertussen zal het deathmetalpuristen deugd doen dat de typische deathcorebreakdowns niet prominent aanwezig zijn maar er is weer genoeg dat deathcoreliefhebbers moet aanspreken. Abiotic heeft simpelweg verschillende invloeden in de blender gegooid en daar is een prima, bruut en beukend stuk muziek uitgekomen. Gaat dat horen!

Tracklisting:
Abiotic - Casuistry 200x200

 1. Believe the Unseen
 2. Reanimated Destruction
 3. Cast into the Depths
 4. Violent Scriptures
 5. Nightmares of Your Conception
 6. The Absence of Purity
 7. Falling into Obscurity
 8. Molecular Rematerialization
 9. Drain. Deface. Abolish.

Line-up:

 • Travis Bartosek – Vocalen
 • Johnathan Matos – Gitaar
 • Matt Mendez – Gitaar
 • Alex Vazquez – Bas
 • Brent Phillips – Drums

Links: