Abbath – Abbath

Abbath – Abbath
Season of Mist, 2015

‘Extreme music for extreme people’ is niet alleen één van de teksten die Morbid Angel graag op t-shirts van de band gebruikt, maar bovenal een waarheid als een koe in de wereld van de extreme metal. Want wat zitten ze elkaar daar dwars. Niet alleen met moord en doodslag, maar ook met geruzie over de bandnaam. Gorgoroth, Fear Factory, Entombed… voormalige broeders rolden over straat, ruziemakend over wie de rechten van een naam mocht gebruiken als ware het de hoofdprijs in de Lotto.

Gezworen kameraden Abbath Doom Occulta en Demonaz Doom Occulta begonnen ooit samen het legendarische Immortal maar kunnen elkaars bloed inmiddels wel drinken. Wie precies verantwoordelijk is voor wat, is net zo helder als een Noors bos bij nacht, maar zeven jaar na het verschijnen van All Shall Fall van Immortal is er dan eindelijk een opvolger. Min of meer, want het is een opvolger in de vorm van de eerste soloplaat van Abbath. In de begeleidingsband vinden we bassist King ov Hell (die bij Gorgoroth nog een robbertje uitvocht over het gebruik van de bandnaam) en de mysterieuze drummer Creature. Dat bleek later de Ier Kevin Foley te zijn, maar die is alweer vertrokken.

Wat maakt het ook allemaal uit, Abbath is terug en daar draait het om. Abbath-de-plaat is een album dat klinkt als een logisch vervolg op het werk van Immortal van de laatste jaren, maar ook de invloeden van het geniale I (waarmee Abbath in 2006 een album uitbracht met onder meer… King ov Hell) zijn hoorbaar. Dat betekent dus veelal midtempo black metal, voorzien van die heerlijke grunt van Abbath, die soms venijnig (Fenrir Hunts), langgerekt (Root of the Mountain) en dan weer hypnotiserend (Winterbane) klinkt, maar altijd de juiste agressie heeft.

Vanaf de eerste klanken van To War! tot aan het wegstervende Endless klinkt Abbath als een plaat die af is. Natuurlijk eist Abbath de hoofdrol op en zijn band geeft hem daartoe alle gelegenheid, maar het wordt nergens egotripperij. Het klinkt als één geheel en het levert een plaat op die gewoon verdomd goed in elkaar zit. Buigt allen: Abbath is terug!

Tracklisting:
Abbath - Abbath 200x200

 1. To War!
 2. Winterbane
 3. Ashes of the Damned
 4. Ocean of Wounds
 5. Count the Dead
 6. Fenrir Hunts
 7. Root of the Mountain
 8. Endless

Line-up:

 • Abbath – Vocalen, gitaar
 • King – Bas
 • Creature – Drums

Links: