Aasar – From Nothing To Nowhere

Weer een Italiaanse nieuwkomer in het genre industrial brutal death metal. De bands lijken daar wel als paddenstoelen uit de grond te schieten. Het is niet direct duidelijk wie achter deze vierkoppige bezetting schuil gaat. Ik neem althans aan dat het gaat om de vier heren van de foto op de facebookpagina van Aasar. Deze eerste EP is direct een conceptuele. From Nothing To Nowhere draait om het centrale thema van leven en herbeleven, waarbij de mens en zijn lijden als hoofdonderwerp zijn gekozen. Uiteindelijk stevent hij af op eeuwige verdoemenis.

Ideeën en symbolen rondom dit thema zijn afkomstig uit de Noorse en Egyptische mythologie, met name vanwege de spirituele en kosmische oorsprong. Verder zijn in de muziek zelf thema’s verweven die handelen over apocalyptische toestanden, sciencefictionmetaforen en heidense mythologie. Over complexiteit gesproken. Het label Seek And Strike Records spreekt over sonische destructie, extreme metal en technische riffs in een industrieel jasje. Nou, dat lijkt me voor nu wel voldoende achtergrondinformatie. Laat ik mij nu maar focussen op de muziek zelf.

Aftrappen doet Aasar met het industriële intro Rise Of The Dark Ether. We horen een soundscape voorzien van donderende drumaanslagen, alvorens het eerste echte nummer, meteen ook het titelnummer, From Nothing To Nowhere losbarst. De luisteraar krijgt meteen een enorme hoeveelheid aan technisch riffwerk, gillende gitaarriedels, mechanische drums, groove en een schreeuwende vocalist om de oren. Behoorlijk bruut met een vrij doordringende attitude, zoveel is wel duidelijk. Op een korte break na is er maar weinig ademruimte. Zo nu en dan krijgen we naast het industriële karakter ook wat opzwepende flarden metalcore  naar het hoofd geworpen. Met Fall Into Oblivion voert de band het tempo nog eens op en wordt er op allerlei manieren variatie toegevoegd, bijvoorbeeld door middel van elektronische effecten, door de integratie van korte breaks en met behulp van meerstemmige vocale technieken.

Wasteland kent in eerste instantie ook weer een dergelijk razend openingsritueel, waarna de band toch een heel klein beetje de rem intrapt. Nou ja, hier is even goed geen ontkomen aan, maar de ritmesectie gaat in ieder geval een tandje in snelheid omlaag. Het voortdurende doordringende geschreeuw is enerzijds imponerend en anderzijds nu en dan wel erg veel en dreigt de muziek in de beginfase van Wasteland zelfs te overstemmen. Slechts tijdens een aantal momenten is de muziek zelf volledig en goed hoorbaar. Liever had ik op dit moment wat meer goedgeplaatste vocalen gehoord of het muzikale gebeuren wat meer op de voorgrond in de mix. Dit gaat eigenlijk ook op voor het daaropvolgende Court Of The Unknown wat in grote lijnen overeenkomt met de andere nummers, al is er ruimte voor wat meer temporisering en een indrukwekkende gitaarsolo tegen het einde. Defying Necrosis is het sluitstuk. Nogmaals horen we beenharde brute metal, waarbij vooral georkestreerde chaos het uitgangspunt lijkt te zijn.

Zoals reeds opgemerkt hebben de vocalen een vrij maniakaal karakter, dus mocht u dat liggen, dan is From Nothing To Nowhere wellicht een bovengemiddeld interessante EP van deze Italianen. Zeker is het feit dat de band deze zomer nog op tour gaat en ongetwijfeld voor een behoorlijk impactvolle live-ervaring zal zorgen. Iets om naar uit te kijken? Misschien, maar ongetwijfeld niet voor iedereen. Het succes zal ook mede afhangen van de man achter de geluidsknoppen, want zie maar eens dit soort complexe muziek goed ten gehore te brengen. Persoonlijk vind ik deze EP wat aan de vermoeiende kant, maar extreem is het zeker!

Label:

Seek And Strike Records, 2023

Tracklisting:

1. Rise Of The Dark Ether
2. From Nothing To Nowhere
3. Fall Into Oblivion (Remix)
4. Wasteland
5. Court Of The Unknown
6. Defying Necrosis

Line-up:

  • ?

Links: