Aarni – Tohcoth

Aarni – Tohcoth
Epidemie Records, 2008

Progressiever dan Slayer, meer geleerd dan Hitler en misschien wel minder emo dan jij. Het zijn enkele beschrijvingen die Markus Marjomaa toedicht aan het nieuwe album Tohcoth van zijn eenmansproject Aarni. Deze eigenaardige Finse band bevindt zich in de altijd verassende stroom van avant-garde metal; een genre gekenmerkt door onvoorspelbare, experimentele en dwaze composities. Aarni is daarop geen uitzondering. Geïnspireerd door doom, folk, prog, ambient en talloze andere genres laat Markus Marjomaa zijn muzikale visie horen, het zogenaamde Chthonic Hybrid Musick. Ja, dat ja.

Het eerste nummer van Tohcoth bestaat voornamelijk uit monsterlijk gegorgel, waarna men in de vervolgtrack The Hieroglyph aan het muzikale gedeelte toekomt. Het wordt duidelijk dat deze Finse band zich op een eigen manier laat inspireren door muziek. Wie catchy melodielijnen en lekkere simpele muziek verwacht komt voor een nare verassing te staan. Aarni klinkt als een mix van doom, prog en wat folk, waarvan vooral de traagheid van de eerstgenoemde zeer heersend is. De nummers op sommige momenten vrij bizar, maar weten de aandacht toch nauwelijks vast te houden. Riffs en melodieën komen en gaan zonder enige indruk achter te laten. Hetzelfde geldt voor het vocale gedeelte. Enerzijds heb je het gerochel in een vreemd taaltje, anderzijds de (zware) cleane zang en wat grunt, maar het zorgt nauwelijks voor een interessant staaltje muziek.

Wat het album wel heeft is sfeer. Constant overheerst het idee dat je naar iets aparts zit te luisteren, wat toch niet helemaal in deze wereld thuis lijkt te horen. In die opzet is de heer Markus Marjomaa zeer goed geslaagd. In het muzikale opzicht echter geeft de man zijn Aarni echter nauwelijks iets wat je moeite van het aanhoren waard is, tenzij je heel wereldvreemd bent. Leuk voor eens gehoord te hebben, maar niet meer dan dat.

Tracklist:Aarni

 1. Coniuratio Sadoquae
 2. The Hieroglyph
 3. Riding Down the Miskatonic on a Dead Thing
 4. Arouse Coiled Splendour
 5. Λογος
 6. All Along The Watchtowers
 7. Chapel Perilous
 8. The Sound of One I Opening
 9. The Battle Hymn of The Eristocracy
 10. Barbelith
 11. Iku-Turso

Line-up:

 • Markus Marjomaa – Creating, playing and producing most of the lyrics and music. Plus some splendid guest musicians.

Links