A Vicious End – The Hills Will Burn

2020 is een bitch! In tijden van ellende is het extra belangrijk om positieve verhalen uit de wereld te delen. A Vicious End is zo’n verhaal. Multi-instrumentalist Armando Diaz is het meesterbrein achter deze Amerikaanse metalcoreformatie. Als kind was hij al vroeg in de weer met gitaren en later speelde hij in diverse bands. Totdat Diaz “volwassen” werd: hij trouwde, kreeg een vaste baan en gaf het leven als muzikant op. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan! Eind 2019 besloot hij alsnog zijn grote droom na te jagen: het uitbrengen van een eigen album. Echter gooide ook hier, net als bij alle leuke dingen, dat ene Mexicaanse biermerk flink wat roet in het eten. Maar waar een deur sluit, gaat er vaak eentje open. In dit geval een digitale. Via een online platform kwam Diaz in contact met freelance muzikanten van over de hele wereld (wat dacht je van Oekraïne of Peru) om zijn wens waarheid te laten worden.

The Hills Will Burn is een moderne metalcoreplaat geworden, die bij tijd en wijle tegen deathcore aan schuurt. Hierbij wordt overduidelijk inspiratie geput uit de muziek die bands als Bleed From Within en Sylosis brengen, maar ook Suicide Silence komt in het smaakpallet voorbij. Verwacht dan ook een lekker tempo in de gitaren en de typische grunts en screams. Fans van bovenstaande bands kunnen dit album zeker een draaitje geven.

De gitaarlijnen op het album zitten goed in elkaar en laten soms een progressiever geluid horen, zoals op At Dawn We Ride of Insidious. Zoals het hoort is er op het album veel ruimte voor moddervette breaks. Houd rekening met een whiplash op nummers als Salt The Earth, The Black Pearl en Don’t Back Down. Lekker! Een groot compliment is uit te delen aan Russische gelegenheidsvocalist Igor Sokolov, die ook als freelancer werd ingehuurd. Het album wordt grotendeels gedragen door zijn agressieve vocalen. Daarnaast voegen de andere gastmuzikanten interessante accenten toe aan het album (zoals de fluitpassage op Trail of Tears).

Er zijn echter ook mindere punten op het album. Voor het inspelen van de drums is geen geschikte kandidaat gevonden (of hier is niet naar gezocht), maar er is gebruik gemaakt van een drumcomputer. Nu hoeft dat niet altijd slecht te zijn, maar hier pakt dat niet goed uit. De drums zijn vlak en voelen erg klinisch. Daarnaast liggen de gitaren niet altijd lekker in de mix. Ze missen wat zwaarte en vettigheid om de metalcore echt overtuigend te brengen. En wat is er mis gegaan met die rare fade-outs aan het einde van enkele nummers? Je weet wel wat ik bedoel als je het album gaat luisteren.

A Vicious End is een ambitieus eenmansproject dat goed laat zien dat lastige tijden mooie dingen kunnen voortbrengen. Dat iemand zijn droom waarmaakt in deze tijd en in eigen beheer een album de wereld in slingert, is bewonderingswaardig. Daar moeten we respect voor hebben. De basis van de muziek zit goed in elkaar. Toch kunnen we niet heen om die enkele tekortkomingen die ervoor zorgen dat het album niet helemaal goed uit de verf komt.

Score:

61/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

 1. A New Beginning
 2. At Dawn We Ride
 3. Fields of Gray
 4. Smoke and Mirrors
 5. Salt the Earth
 6. The Black Pearl
 7. Trail of Tears
 8. Don’t Back Down
 9. Without You
 10. Let the Waters Consume
 11. Insidious
 12. Behold the Archer

Line-up:

 • Armando Diaz – Gitaar, basgitaar, drums
 • Igor Sokolov – Zang

Links: