A Perfect Circle – Eat The Elephant

Bijna 15 jaar na Thirteenth Step, levert A Perfect Circle dan eindelijk weer een volwaardig studioalbum af. En ja, Eat The Elephant was het wachten meer dan waard.

Verwacht echter geen klakkeloos vervolg op Mer De Noms en Thirteenth Step. Waar deze albums vooral gitaargedreven waren, hoor je op Eat The Elephant ook elementen uit de triphop en elektronische muziek terug. Hierbij heeft de piano ook een grote rol. Toch klinkt het nieuwe album ook wel degelijk als A Perfect Circle, zij het veel subtieler.

De opener en titelnummer start traag en minimalistisch, met zang begeleid door drums en piano. Gaandeweg worden er subtiel elementen aan de muziek toegevoegd. Ook in het navolgende Disillusioned, dat popachtig aandoet bij vlagen, heeft de piano een belangrijke rol.

Pas bij The Doomed, het vierde nummer, draait Billy Howerdel de gitaarversterker wat meer open en klinkt er een wat meer vertrouwd geluid door. Het navolgende popnummer So Long And Thanks For Alle The Fish, doet deze herkenbaarheid gelijk weer teniet. Let wel, als popmuziek altijd zo zou klinken zou ik veel vaker naar de radio luisteren.

De uitspattingen blijven ook op de rest van het album grotendeels achterwege. Eat The Elephant is vooral een (relatief) rustig en sfeervol album geworden. Met het nummer Hourglass gaat het nog even mis op het einde. Dit nummer doet op z’n best denken aan Marilyn Manson op een slechte dag. Ook het afsluitende Get The Lead Out had achterwege mogen blijven, maar ach, er blijven toch tien erg goede nummers over.

Het valt de heren Keenan en Howerdel te prijzen dat ze voor dit album niet voortborduren op succes uit het verleden. Het levert een uitermate genietbaar album op dat bij mij nog menig warme lenteavond zal opluisteren.

Score:

85/100

Label:

BMG, 2018

Tracklisting:

 1. Eat the Elephant
 2. Disillusioned
 3. The Contrarian
 4. The Doomed
 5. So Long, and Thanks for All the Fish
 6. Talk Talk
 7. By and Down the River
 8. Delicious
 9. DLB
 10. Hourglass
 11. Feathers
 12. Get the Lead Out

Line-up:

 • Billy Howerdel – Gitaar, piano
 • Maynard James Keenan – Zang
 • James Iha – Gitaar
 • Jeff Friedl – Drums
 • Matt McJunkins – Bas

Links: