A Hill To Die To Upon – Infinite Titanic Immortal

A Hill To Die To Upon – Infinite Titanic Immortal
Bombworks Records, 2009

Bombworks Records verrast ons regelmatig met zeer interessante releases (en soms minder goede). De laatste platen van In Grief, Dagon en Symphathy scoorden allemaal hoog en bevatten dat zelfde aparte, bombastische sfeertje. Minder bombastisch maar qua uitstraling wel passend bij dit label is A Hill To Die Upon. De bandnaam doet je vermoeden dat het hier om een overactieve metalcore-band gaat, maar niets is minder waar. Deze Amerikanen spelen naar eigen zeggen brutale black metal en presenteren u Infinite Titanic Immortal (driewoorden-regel?), hun eerste echte plaat.

Na de eerste luisterbeurten was ik een beetje in dubio. Is dit product dermate gelaagd dat ik er geen vat op kan krijgen, of blijft dit gewoon niet hangen door de oninteressante structuur? Na wat verdiepingswerk bleek het helaas dat laatste geval te zijn. Daarnaast zegt deze jonge band black metal te maken, maar zowel productietechnisch als stilistisch klopt hier geen hout van (zeker niet als je vergeleken wilt worden met Behemoth of 1349). Met name het gitaarwerk en de repeterende drumlijnen zijn de boosdoeners hiervan. De stem van Adam Cook is desondanks wel een welkome factor binnen het geheel, hij doet me denken aan de zanger van Goatwhore. De rest geeft me een beetje het gevoel dat deze Yanks dit klusje wel ‘eventjes’ willen klaren met een slap aftreksel van wat we hier in Europa gewend zijn. Het kan aan mij liggen, maar met blastbeats, (niet eens zulke) felle riffs, een rauwe stem, wat schmink en een mysterieus uiterlijk heb je nog geen black metal-blauwdruk in handen. Is het ‘t duivelse wat ontbreekt aan dit christelijke gezelschap? Wie weet. Positief ben ik wel over de strakheid en gedrevenheid die A Hill To Die Upon hier uitstraalt, maar dat haalt het geheel helaas niet meer naar boven.

Bij het luisteren van een track als Twin Heads of Vengeance valt er nog best wat te genieten, maar steeds wordt het weer naar beneden gehaald door composities die gewoonweg niet overtuigen en zelfs saai zijn. Ik ben niet blij met deze schijf en ik vind het ook een beetje jammer voor deze heren die met een kleine koerswijziging best wel iets teweeg kunnen brengen. De potentie is raar genoeg wel hoorbaar aanwezig. Een magere voldoende voor het degelijke geluid. Volgende keer beter.

Tracklisting:
A Hill To Die To Upon - Infinite Titanic Immortal

 1. Of Fire and Division
 2. Prometheus Rebound
 3. This King Never Smiles
 4. Season of the Starved Wolf
 5. Twin Heads of Vengeance
 6. Heka Secundus (On Slithering Ice)
 7. We Soulless Men
 8. The Dark Road
 9. Titanic Essence
 10. Eclipse of Serpents
 11. Rime

Line-up:

 • Adam Cook – Bass, Guitars, Vocals
 • Elisha Mullins – Guitars
 • Michael Cook – Drums, Lyrics

Links: