Letzte Instanz – Ehrenwort

Virus, lockdown, vaccinatie, anderhalvemetermaatschappij, handen wassen, luchten, teststraten, quarantaine en QR-code. Dat zijn zo’n beetje de woorden die het nieuws tegenwoordig domineren. Iedereen snakt naar “het nieuwe normaal” terwijl niemand weet hoe dat eruitziet en wanneer het komt. Je zou er zowat depressief van worden. Gelukkig is daar Letzte Instanz, want midden in de vierde of vijfde coronagolf (het ligt er maar net aan waar je woont of je telt) komt deze band met een album waar de positiviteit vanaf spat.

Oké, met een viool en een cello in de bezetting kan je op papier iets anders verwachten. Dit zijn immers niet de instrumenten met de meest vrolijke klankkleur. En wat doen ze überhaupt in de line-up van een rockband? In het geval van Letzte Instanz voegen ze een extra laag en soms zelfs extra melodie toe. De wereld kon, voordat het album uitkwam, al kennismaken met de single Ehrenwort. Een goede kennismaking, want in dit nummer komen enkele elementen waar Letzte Instanz voor staat naar voren: een herkenbaar refrein, veel melodie en de al genoemde positieve boodschap.

Unsere Fahnen en In Deiner Spur zijn wat rustigere nummers waarbij de viool en cello goed tot hun recht komen en in laatstgenoemd nummer zit een lekker wals-achtig tempo waardoor het allemaal nog slepender wordt. Knap dat de band ook deze ingetogen kant beheerst. Daarna wordt het gelukkig weer wat steviger en meer up-tempo en gaat het middels een aanstekelijk kinderkoor In Meine Welt naar het pareltje Santa Aurelia. Het refrein daarvan is een echt oorwurmpje en tovert minimaal een glimlach op het gezicht van de grootste azijnpisser die je kent.

Nu de kroegen en concertzalen weer gedeeltelijk dicht moeten (hoe kut dat ook is) weet deze band met zijn (goth)rock de stemming erin te houden. En laat dat nou net een van de neveneffecten van muziek zijn: hoop in bange dagen brengen. Deze ellende gaat voorbij. Erewoord!

Score:

78/100

Label:

AFM Records, 2021

Tracklisting:

 1. Ehrenwort
 2. Entzündet Die Feuer
 3. Du Bist Nicht Verloren
 4. Unsere Fahnen
 5. In Deiner Spur
 6. Illusion
 7. Retter Der Träume
 8. Meine Welt
 9. Santa Aurelia
 10. Vogelfrei
 11. Fels In Der Brandung
 12. Bis Zum Letzten Tag
 13. Zeig Uns Dein Licht

Line-up:

 • Holly Loose – Zang
 • Bernie Geef – Gitaar
 • M. Stolz – Viool
 • Benni Cellini – Cello
 • Michael Ende – Basgitaar
 • Andy Horst – Drums

Links: