The Committee – Utopian Deception

Utopian Deception was het eerste nummer op de Holodomor EP uitgebracht in 2013, een plaatje  waarop ik toen de hand heb kunnen leggen. Intussen is Utopian Deception ook de titel van de derde full length van dit internationaal gezelschap wat zich The Committee laat noemen. Een kwintet onbekenden die zich hullen achter maskers en afkomstig zijn uit verschillende landen verspreid over de aardbol, ah ja anders was het geen internationaal gezelschap. Met Power Through Unity en Memorandum Occultus hebben deze kerels al een paar dijken van platen afgeleverd. De band verscheen al op menig podium van groot naar klein en volledig terecht! Ook nu weer wordt er  een meer dan puik werkje volgestopt en volgepropt met eerder eenvoudige, lekker in het gehoor liggende melodische black metal afgeleverd. Dit alles wordt uitgesmeerd over zes nummers met een totale speelduur van meer dan vijfenveertig minuten. Ook nu wordt er weer rond een thema gewerkt: ditmaal is het een reis naar de verschillende dieptes van de menselijke geest.

Weet je wat zo lekker is aan de black metal van deze onbekende kerels? De eenvoud waarmee ze fantastische riffs kunnen creëren die dan meesterlijk worden verwerkt in krachtige, stampende songs die uren later nog in je hoofd doordreunen. Het is wel zo dat  je de plaat na één keer luisteren al helemaal doorgrond hebt. En dat is ook net de sterkte van deze band. Veel tierlantijntjes, toeters, bellen en slingers hangen er niet aan vast. De erg sterke riffs laten zich vaak maten lang doordringen. De drum dendert en rolt stevig door, nochtans wordt finesse niet vergeten, luister naar de accentjes op de ride, heerlijk! De gitaartandem is meer dan oerdegelijk zonder te veel uit elkaar te gaan wordt er een muur van geluid opgebouwd. De scream is monotoon maar perfect voor deze gortigheid. De bas is niet te dof, nog te log. Het mist wel wat attack, misschien is dit omdat het instrument vermoedelijk met de vingers in plaats van met een plectrum wordt bespeeld. Een bas moet raggen, donderen en kletteren. Tja, als dat het enige minpuntje is op deze plaat.

Luistertips zijn het openingsnummer Awaking – Unimaginible, zeker het geluid van het zoeken van de zender op een oude radio is fantastisch gevonden. De ultrasnelle dubbele baskicks op Lexi-con – Radical zijn anders ook niet te versmaden evenmin de eerder vermelde accentjes: af! De vijfde track Ossification – Law, heeft die bovenbeschreven maten lang aanhoudende melodieën allemaal in zich.

Vette schijf, niet meer niet minder! Een schande misschien om toe te geven dat ik deze band nog niet live heb kunnen aanschouwen, na de isolatie moet ik daar toch eens dringend werk van gaan maken. Folter Records heeft weer een toppertje aan zijn rooster toegevoerd en niet voor de eerste keer.

Score:

85/100

Label:

Folter Records, 2020

Tracklisting:

 1. Awakening – Unimaginable
 2. Lexi-con – Radical
 3. Infection – Sensible
 4. Harrowing The Sane – Popularisation
 5. Ossification – Law
 6. Ashes – Norm

Line-up:

 • Marc Abre, The Mediator – bas
 • William Auruman, The Charter – drum, percussie
 • Aristo Crassade, The Trigger – gitaar
 • Igor Mortis, The Conspirator – zang, gitaar
 • Urok, The Inquisitor – keyboards

Links: