20 Watt Tombstone – Year Of The Jackalope

Rockduo’s duiken regelmatig op. Denk aan The White Stripes eind jaren ’90, of Royal Blood. Of onze eigenste Belgische Equal Idiots. Een gitaar en een drum, of een bas en een drum, een stem erover, en rammen maar. Ik heb me altijd verbaasd hoe een duo toch voor zo’n grote sound kan zorgen, maar ze doen het. Of ze nu meer garagerock of bluesrock geïnspireerd zijn: het lukt.

20 Watt Tombstone is zo’n Amerikaans duo, uit Wisconsin meer bepaald. Ze timmeren al een aantal jaar aan de weg, toerden met hun bestelwagen de hele VS door en waren in juni 2019 ook in de lage landen te zien. Drummer Mitch Ostrowski en zanger/gitarist Tom Jordan gaan een stapje harder dan de eerder vernoemde bands, jagen hun muziek door de nodige Orange-versterkers en produceren een rauwe, zompige vuile klank die een beetje richting stoner neigt maar die je vooral kunt situeren in een nichegenre: de hard blues. Of cold blues, swamp blues, garage blues, death blues… hoe je het ook noemen wilt.

Dat was ook de sound die je op hun eerste worp Wisco Disco uit 2014 kon horen. Een harde stem uit het imposante lijf van Tom Jordan die brute licks uit zijn slidegitaar tovert met een kurkdroge ritmesectie, opgenomen met een analoge sound.

Op de twee nummers tellende EP Year Of The Jackalope pakken ze hun death blues een ietsepietsie fijner aan: meer nadruk op “blues”, minder op het stuk “death”. En dat doen ze uitzonderlijk via twee covers: het vrij bekende Just Got Paid van ZZ Top, en Midnight Train To Memphis van Chris Stapleton, die in onze contreien minder bekend is.

Het originele Just Got Paid van op Rio Grande Mud uit 1972 is een subtiel stukje Texas blues en southern rock met een bijzonder herkenbare riff en een baslijntje dat het nummer mee ruggensteun biedt. 20 Watt Tombstone gooit alle subtiliteit overboord en maakt er (ook vocaal) een vrij ruwe bijna overstuurde versie van, met de riff alom overheersend. Een bas is overbodig. Hard? Ja! Klinkt het ok? Absoluut, dit dwingt je luidsprekers tot het uiterste!

Met Midnight Train To Memphis van Chris Stapleton zit je op een kruising tussen blues, country en bluegrass. Zoek dit nummer op YouTube en je vindt versies van Chris Stapleton met The Steeldrivers (zijn ex-groep), in een bezetting van akoestische gitaar, contrabas, banjo en viool. Wel dan weet je dat 20 Watt Tombstone er een flinke kluif aan heeft om dat om te zetten. Opnieuw een versie wars van alle subtiliteit, maar ze komen daar vlot mee weg als je fan bent van ruwe riffs, slidegitaar en een ongetemde bluessfeer met stonergeurtje.

Ik ben nogal fan van al wat een zware bluesachtergrond heeft, dus kan dit mij zeker bekoren. Tip: speel dit op luidsprekers van veel meer dan de 20 Watt uit hun bandnaam. Je buren zullen niet tevreden zijn, maar het klinkt wel!

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Just Got Paid
  2. Midnight Train To Memphis

Line-up:

  • Tom Jordan – Vocalen, gitaar
  • Mitch Ostrowski – Drums

Links: