1997 – Notes from the Underground

1997 – Notes from the Underground
Victory Records, 1997

Door de tijdelijke afwezigheid van mijn collega kreeg ik deze promo in handen. Het label, Victory Records, doet vermoeden dat die plaat in mijn straatje ligt, maar blijkbaar kan ook een gps-systeem zich vergissen. 1997 is een formatie uit Chicago en speelt indie rock. Dit Notes from the Underground is hun derde plaat, maar de eerste die mijn platenspeler bereikt.

En ja, dit is even wennen. Even de innerlijke knop omdraaien van uitbundig naar enorm intiem. Want intiem is het woord dat deze plaat het beste beschrijft. Je zou het kunnen vergelijken met die regenachtige dagen, waarop je gezellig in je droge woonkamer bij de haard naar de vallende regendruppels op het raam zit te kijken. Na een aantal luisterbeurten komt de muziek ineens tot leven. De details zitten overal verborgen. Let bijvoorbeeld op het handengeklap op het einde van de eerste minuut van Hold Yr Breath. Er is afwisseling troef op deze schijf, met ook de nodige hard/zacht-dynamiek. De drie leadvocalisten (waarvan één zangeres) zingen ook de sterren van de hemel, maar dan op een bescheiden manier.

Ik laat de liefhebbers van dit soort muziek verder het woord voeren. Mensen die aan deze regel gekomen zijn en dus nog niet gillend zijn weggelopen van de termen ‘indie rock’ en ‘intiem’, maar zich aangesproken voelen, weten wat ze te doen staan. Vreemde eend in de bijt van Victory Records, maar wederom kwaliteit. Kampvuur maken en luisteren dit.

Tracklisting:

    1997 - notes from the underground

  1. #1
  2. Hold Yr Breath
  3. Sympathy for the Living
  4. Falling Down
  5. Wolf + Sheep
  6. #2
  7. A Fruitless Year
  8. A Fearless Heart
  9. Candle
  10. Pagan Melodies
  11. #3

Line-up:

  • Arthi Meera – vocalen, keyboards, harmonium, gitaar
  • Caleb Pepp – vocalen, gitaar, mandolin
  • Cody Josephson – vocalen, gitaar, harmonica
  • Kevin Thomas – vocalen, klokkenspel
  • Matt Wysocki – bas, synthesizer, theremin, gitaar, percussie
  • Nick Coleman – vocalen, drums, percussie

Links: