1914 – The Blind Leading The Blind

1914 is een Oekraïense black/deathmetal band met zware doominvloeden. In 2015 kwam hun eerste album Eschatology Of War uit. Op The Blind Leading The Blind is de speelstijl verder vervolmaakt. De naam 1914 is niet voor niets gekozen. De thematiek draait om de Eerste Wereldoorlog ofwel ‘The Great War’. Nader onderzoek door uw redacteur wijst uit dat dit een bewuste keuze is. Bandleider Ditmar Kumar geeft in een interview aan dat normaal gesproken de Tweede Wereldoorlog altijd op de voorgrond staat. En dat klopt natuurlijk ook wel. Eerlijkheidshalve moet ik zelf bekennen dat ik veel meer af weet van de Tweede Wereldoorlog dan van de Eerste Wereldoorlog.

Degenen die net als ik uitermate geïnteresseerd zijn in het tekstuele verhaal van 1914 op The Blind Leading The Blind verwijs ik door naar het tekstboekje. Of gewoon goed luisteren, want een voordeel is dat het allemaal best verstaanbaar klinkt. Openen doen we net als op het album Eschatology Of War met het intro War In. De manschappen worden hoopvol toegezongen om aan te treden voor hun vaderlandse plicht, de liefde verklarend alvorens zij moeten dealen met het oorlogsgeweld. Tijdens de eerste maal luisteren naar dit intro had ik al gelijk het gevoel dat dit wel eens een bijzondere plaat kon worden.

Het vervolg bevestigt mijn vermoeden. De hele thematiek is niet alleen goed terug te horen op tekstueel gebied, maar ook door toevoegingen van allerlei oorlogsgeluiden, intermezzi en samples. In zijn geheel heeft de opbouw een bijna filmisch karakter, alsof je zelf echt meedoet en niet enkel de luisteraar bent. En dat mag ik wel!

Ditmar Kumar brengt het vocale gedeelte wel zeer overtuigend. Op het eerste nummer Arrival. The Meuse-Argonne lijkt het wel alsof hij zijn brulgrunt dwars door het instrumentarium heen beukt. Als dit live gebracht moet worden dan hoeven we in ieder geval niet bang te zijn om hem niet te kunnen horen. David Ingram van (o.a. Benediction, Bolt Thrower, Just Before Dawn, Ursinne, Down Among the Dead Men) komt op Passchenhell voorbij. Een heerlijke gastbijdrage met een lekker lomp randje! Sowieso is het gehele album echte Benediction / Bolt Thrower worship, maar dan net iets meer op snelheid gebracht. Toch zijn er ook genoeg rustmomenten tijdens slepende nummers die een wat meer doomachtig geluid laten horen. Zoals tijdens het afsluitende The Hundred Days Offensive. Maar de snelle speelstijl blijft nooit lang weg en dat is maar goed ook, want deze afwisseling is één van de kwaliteiten van dit album. The Exploited-cover Beat The Bastards is furieus uitgevoerd zonder afbreuk te doen aan het origineel.

Daarnaast is het gitaarwerk over de gehele linie lekker melodieus en organisch. Het zorgt ervoor dat The Blind Leading The Blind voorzien is van een extra nostalgisch randje. Verder is het drumwerk noemenswaardig. Bonuspunten voor de drummer ‘Rusty Potoplacht’. Als je een drummer in de gelederen hebt die deze speelstijl zodanig beheerst dan moet je hem op straffe van dood nooit meer uit de band laten gaan. Van simpel tot uiterst complex, van traag tot bliksemsnel. Hij doet het allemaal. En dan heb ik het nog niet eens over de originele mitrailleurachtige fills. Subliem! Kortom, verplichte kost voor liefhebbers van Memoriam en eerder genoemde bands. En zeer aan te raden voor deathmetalliefhebbers met een oorlogsfascinatie.

Score: 

82/100

Label:

Archaic Sound, 2018

Tracklisting:

 1. War In
 2. Arrival. The Meuse-Argonne
 3. A7V Mephisto
 4. High Wood. 75 Acres Of Hell
 5. Beat The Bastards (The Exploited cover)
 6. Hanging On The Barbed Wire
 7. Passchenhell (ft. David Ingram)
 8. C’est Mon Dernier Pigeon
 9. Stotrupp
 10. The Hunderd Days Offensive
 11. War Out

Line-up:

 • 2.Division, Infanterie-Regiment Nr.147, Oberleutnant – Ditmar Kumar – Zang
 • 37.Division, Feldartillerie-Regiment Nr.73, Wachtmiester – Liam Fessen – Gitaar
 • 5.Division, Ulanen-Regiment Nr.3, Sergeanten – Vitalis Winkelhock – Guitar
 • 9.Division, Grenadier-Regiment Nr.7, Unteroffiziere – Armin von Heinessen – Bas
 • 33.Division, 7.Thueringisches Infanterie-Regiment Nr.96, Gefreite – Rusty Potoplacht – Drums

Links: