1914 – Eschatology Of War

1914 ontleent zijn naam aan het jaartal waarin de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Dit lijkt ook de belangrijkste bron van inspiratie te zijn, want in elk nummer wordt een verhaal uit deze vier jaar durende oorlog gebracht. De bandleden opereren onder een Duits synoniem (of zouden het kinderen van immigranten zijn?) en 1914 opereert daarmee op de rand van verheerlijking van een oorlog en een eerbetoon.

Hoe dit klinkt? Als recensent hang ik op twee gedachten. Wanneer 1914 zich aan snelle nummers waagt, is het weinig opzienbarend. Gewoon degelijke black metal met een scheut death metal erin. Echter, wanneer de band het rustiger aan besluit te doen, ontstaat een naargeestige en koude sfeer waarbij de kwaliteit van 1914 (mede vanwege de gekozen thematiek) beter tot zijn recht komt.

Het doet 1914 geen recht om het geheel helemaal de grond in te boren, maar het is duidelijk dat 1914 nog beter moet leren doseren en kan werken aan wat meer pakkende stukken. In essentie is het niet slecht, maar het kan op onderdelen beter.

Score:

70/100

Label:

Mazzar Records, 2017

Tracklisting:

  1. Arditi
  2. Frozen In Trenches
  3. War In
  4. Battlefield
  5. Gasmask
  6. Ottoman Rise
  7. Verdun
  8. War Out
  9. Zeppelin Raids
  10. Caught In The Crossfire

Line-up:

  • Ditmar Kumarberg – Vocalen
  • Liam Fessen – Gitaar
  • Basil Lagenndorf – Gitaar
  • Armin fon Heinessen – Basgitaar
  • Serg SeemanMyrvoll – Drums

Links: