1389 & Hvmanicid – Spreading Death over Fools (split)

1389 & Hvmanicid – Spreading Death over Fools (split)
Winter Solace, 2014

Via Winter Solace (een label/distro met bedenkelijke motieven overigens) bereikte ons de split Spreading Death over Fools van het Bosnische 1389 en het Mexicaanse Hvmanicid.

1389 kende ik al omdat Vožd Jovan Pogani – de man die schuil gaat achter deze eenmansband – met 1389 alleen al een vijftigtal releases op zijn conto heeft. En dan heb ik nog niet vermeld dat hij ook actief is/was in Cornix, Goat Evil, Nan Elmoth, Odium Malum, Prorok, Satan, Zvijer, Nekro Tomb, Black SS Vomit, Goat Ritual en Sahrana. Kortom voor sommige mensen is het nooit genoeg.

Het 1389 gedeelte van de split staat – zoals steeds bij 1389 – voor ongepolijste blackmetal à la Ildjarn. Drie eigen nummers lang (en een cover van Ildjarn jawel) houdt 1389 zich redelijk staande, al moet gezegd worden dat ik niks wereldschokkends kan ontdekken ook.

Het Hvmanicid gedeelte is een ander paar mouwen. Schijnbaar zonder enige voorbereiding (volgens mij waren de nummers zelfs niet op voorhand geschreven) werkt de band zich door een viertal songs (nouja). Ongestemde gitaren, kwelende zang die meer irritant dan penetrant is, een drummer die niet weet waar de rest van de band mee bezig is,… Ik verzin dit niet. Zelden zo’n bak herrie gehoord.

Het is dat 1389 de boel nog een beetje rechtvaardigt, maar voor de rest is dit pure afzetterij. Wie hiervoor betaalt, is gek.

Tracklisting 1389:1389 & Hvmanicid - Spreading Death over Fools

 1. Secrets Of Immortality Sleep In Embrace Of Winter
 2. Ancient Pagan War
 3. Pride Of Forest And Forgotten Ways
 4. Strength And Anger V

Tracklisting Hvmanicid:

 1. Noc Sectum
 2. Freezing My Flesh
 3. You Must Die!!!
 4. Extinction

Line-up 1389:

 • Vožd Jovan Pogani – zang en alle instrumenten

Line-up Hvmanicid:

 • Android29A – Gitaar, zang
 • Arzerath – Gitaar, zang, drums

Links: