10.000 km² Gegen Die Zeit – Dimension Plasma

10.000 km² Gegen Die Zeit – Dimension Plasma
Pink Tank Records, 2015

Wat een bandnaam… De Duitsers van 10.000 km² Gegen Die Zeit korten hun bandnaam vrij vaak af tot ZQKMGDZ en staan nu ook met Greenleaf op de planken. Het is echter wel wat anders, met name interstellar psycho doom. Het klinkt wel veel intenser dan het eigenlijk is. Dimension Plasma, langspeler nummer twee van deze Duitsers, is een mix van klassieke doom met nieuwere witchcraft.

Ik hoor hier eigenlijk Black Sabbath die probeert een psychedelisch Electric Wizard– of Ufomammut-indruk na te laten. Iets waar je absoluut voor moet zijn en wat bij mij dus minder het geval is. De erg slome gitaarlagen worden gevoed met wat lichte krakelingen en er kruipt een traditionele Sabbath-stroom door de melodie. De repetitieve brei klinkt erg dof en ook de zangstijl is iets te vluchtig om echt indruk te maken. Ik vind zelfs dat de zanglijn iets sterker mocht doorkomen, want nu vallen de gitaargrooves stil voor een vocale psychedelische lading die eigenlijk niet komt opdagen.

Toch gaan we deze plaat niet volledig de grond in boren, want naast die aparte zanglijn is dit gewoon iets waar je voor moet zijn. Dimension Plasma is een prima sfeerplaat, maar om er echt van te houden moet dit soort stoffige en tergend trage, occulte massa je echt in vervoering weten te brengen. Als je het wil testen, neem dan de afsluiter eens bij de hand. Hier ligt de nadruk op de instrumentale partij en mengt zanger Alfredo zich minder in het ritueel. Dit is er eentje voor wie vindt dat Black Sabbath altijd te energiek en afwisselend geweest is.

Tracklisting:

ZQKMGDZ – 10.000 km² Gegen Die Zeit – Dimension Plasma

  1. Brainsnail Octopus
  2. Mammoth Manifest
  3. Ambrosia
  4. Dimension Plasma / Astro Sabbath

Line-up:

  • Don Alfredo – Gitaar, zang
  • Don Libido – Bas
  • Don Fernando – Drums

Links: