1/2 Southern North – Narrations Of A Fallen Soul

1/2 Southern North is een Griekse éénmansband. IDVex is de bezielster en lijkt zich door veel substromingen in ons geliefde genre te laten beïnvloeden. Zo zijn er invloeden van black en doom metal terug te vinden, maar lijkt IDVex ook niet vies te zijn van wat experimentelere insteken. De band is actief sinds 2013 maar nog niet eerder raakte er muzikaal werk van deze Griekse eenzate tot op de bespreektafel, tot nu dus. En dan krijg je, op deze debuutplaat, maar liefst zes eigen nummers en een Bathory-cover te verwerken. Hiervoor krijg je iets meer dan één uur de tijd. Niet dat het hier om een wedstrijd gaat natuurlijk. Nochtans, bij de eerste tonen zou het wel eens een wedstrijd “volhouden” kunnen worden. Of ben ik weer te snel? Je kan het ook anders bekijken: misschien moet ik me gewoon openstellen en met een open geest de zieleroerselen van  IDVex tot me laten doordringen.


IDVex lijkt goed geluisterd te hebben naar het werk van onze Duitse vriend Alexander von Meilenwald. Want de muziek op deze plaat ligt wat in het verlengde van een band als The Ruins Of Beverast. Nochtans lijkt 1/2 Southern North toch iets meer voorliefde te hebben voor elektronica, bezwerende vrouwelijke vocalen (niet onlogisch) en lijkt in eerste instantie het blackmetalfundament toch ver zoek. Een nummer als Alpha Sophia tracht je op deze manier te overmannen. Bij momenten neemt dit meer dan twaalf minuten durende epos je echt wel bij je noten. En zonder enig verpinken word je vervolgens in het volgende epos gezogen en dit door ritualistisch aanvoelende toms, zang en dito drumwerk. Hearts Of Hades brengt je al donkere hart wel behoorlijk in vervoering. Na een tijdje begin je wel te wennen aan de karakteristieke vocalen van IDVex en het lijkt of IDVex in elk nummer toch wat nieuwe elementen wil stoppen. In dit nummer gaat het om een akoestische gitaarpartij op het einde. In het daaropvolgende Breastfeed Your Delightful Sorrow lijken er dan weer wat meer doom-invloeden door te sijpelen, onder de vorm van zompige drumritmes.

Moeilijke plaat om te doorgronden. Vraagt toch meer tijd dan de doorsnee extreme metalschijf als je het mij vraagt. Nochtans toch de moeite, voor zij die wat avontuurlijker van inborst zijn, om een poging te wagen.

Score:

70/100

Label:

Les Acteurs de l'Ombre Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Alpha Sophia
  2. Hearts Of Hades
  3. Breastfeed Your Delightful Sorrow
  4. Elegy Of Hecate
  5. Narrations Of A Fallen Soul
  6. Remnants Of Time
  7. Song To Hall Up High (Bathory cover)

Line-up:

  • IDVex – Zang, alle instrumenten

Links: