Леший – Поганые сны

Леший, dat is de naam van deze eenmansband. Het maakt deel uit van het collectief genaamd Pleskau Brethren (Псковское братство), samen met Hexenvomit, Labynkyr, Mysticité, Needle Fetish, Ógilt, Oxta, Sidekut Slave, Virgin Pimp, Крюкокрест, Неделя Доброты, Плескау Моторокерс en wellicht ook een pak anderen. Veel vind ik er niet over terug, het is mijn eerste ontmoeting met deze cassetteband. New Era Productions brengt ze uit en daar moet u het momenteel mee doen.

Rauwe Russische black dus, met een venijnig punk-gehalte, maar vooral aftandse en oudschoolse traditieneigingen. Gillend en huilend gaan de gitaarslagen met je aan de haal tot je jezelf terugvindt in een woud van schrikwekkende instrumentatie. Prima composities met een uit elkaar vallende, onaflatende stroom aan jaren tachtig black metal frequenties. Een gekscherend “schruwelende” vocalist met stembanden als kaakmessen, die zich niet laat stillen, minimalistische drums die de leegte in zich dragen en iets wat moet doorgaan voor melodie en soleerwerk. Origineel is het totaal niet, maar sfeer heeft het buitensporig  veel in de aanbieding staan. Леший hekelt duidelijk de huidige lichting blackmetalbands en reduceert de term muziek tot iets satirisch. Het helpt dus als je eind jaren ’80, begin jaren ’90 al naar deze vorm van muziek luisterde. De Russisch/Oekraïense afwerking krijg je er gratis bij.

Zes nummers op een blauwe cassette, wees er snel bij als je dit hebbeding in huis wil halen, het gaat steevast hard in de verkoopafdeling waar ze dit product aanbieden. En als je daar dan toch bent, check meteen ook even Hexenvomit en Крюкокрест. Van die laatste hebben we eerder dit jaar trouwens nog iets zien verschijnen. Geen idee welk cadeau je op oudejaarsavond moet meenemen voor je under-underground blackmetalvriend? Ik heb je net twee tips gegeven.

Label:

New Era Productions, 2021

Tracklisting:

  1. О цепях и шестернях, обнаруженных мною за пределами небосвода
  2. Каждый гроб – это шеол / Из кошмара в кошмар
  3. Колыбельная
  4. Обет вернейшей преданности
  5. Тягота (вновь посещённая)
  6. Корабль дураков

Line-up:

  • S – Alles

Link: