Vassafor / Temple Nightside – Call of the Maelstrom

Vassafor / Temple Nightside – Call of the Maelstrom
Iron Bonehead Productions, 2015

Twee ijzersterke bands, dan moet je niet twijfelen. Het gaat dan wel om een split, maar puur omwille van de namen zou je ze moeten kopen. Althans, zo dacht ik er vroeger over. Tegenwoordig lopen er minstens twee koters van mij rond op deze planeet, en wordt wel eens in de buidel gekeken naar wat er resteert qua financiën. Het Nieuw-Zeelandse Vassafor brengt op deze plaat drie nieuwe nummers en een Mystifier-cover. Temple Nightside uit Australië (waar de frontman van Vassafor ook in meedraait), brengt twee nieuwe nummers.

Ik weet het, “het hoort niet”, maar ik zet bij het beluisteren van metal meestal mijn basknop wat meer open (inclusief loudness). Die blijft ook meestal open staan blijkbaar, want voor het eerst in maanden werd die teruggeschroefd naar de “0”-stand. Daar is Vassafor verantwoordelijk voor. Onmogelijk diep brommende blackdeath-herrie die de vuiligheid van onder je teennagels vandaan haalt. Occulte Oceanische death met Beherit-waanzin, vol oscillerend geweld en een muur van gemene doombassen. Lelijke muziek op zijn best. Je zou verwachten dat zo een brei aan impulsen al snel vervelend wordt, en toch, niets is minder waar. De diabolische ritmiek heeft een surreële melodie in zich zitten die dit Vassafor opwaardeert tot de band die het is. Multidimensionaal, met een loodzware massa zwarte materie.

Met Temple Nightside vindt er een ander ritueel plaats. Net als op Condemnation (2013) is de occulte dramatiek alomtegenwoordig, en creëren de uit de ondergrond opstijgende klanken een omgekeerde vortex, die veel minder claustrofobisch klinkt dan bij Vassafor, maar even atmosferisch. Ik mis wat psychedelische elementen op de twee nummers van deze split, waardoor Temple Nightside het op karakter moet afleggen van Vassafor. Geen probleem, want ik was zo goed als murw na die eerste nummers. Het wordt dus tasten in de buidel.

Tracklisting:

Vassafor

  1. Vassafor – To Your Grave
  2. Vassafor – Phoenix of the Maelstrom
  3. Vassafor – Crowned in Irradiated Ashes
  4. Vassafor – Tormentum Aeturnum (Mystifier cover)
  5. Temple Nightside – Knell
  6. Temple Nightside – The Howling Void, As Wolves….

Line-up Vassafor:

  • BP – Drums
  • VK – Gitaren, Keel, Bas

Line-up Temple Nightside:

  • Mordance – Drums
  • BR – Gitaar, Keel
  • IV – Gitaar, Bas, Keel

Links: