Scamp – The Deadcalm

Scamp – The Deadcalm
Scarlet Records, 2014

Het Deense Scamp werd in 2008 aangemeld met Mirror Faced Reality en kreeg op Zwaremetalen.com meteen een heel hoge score mee van ex-collega Hans Ots. Had ik toen al geluisterd naar deze band dan was ik meteen op de bandwagon gesprongen. Het duurde tot nu, en ik krijg meteen een andere zanger te horen. Niemand minder dan Michael Bøgballe, die de eerste twee Mnemic-albums inschreeuwde, staat hier aan de microfoon. De Deense connectie wordt compleet met een Tue Madsen-productie.

The Deadcalm is gewoon een heel erg lekker wegluisterend modern metalalbum geworden met een deel polyritmische riffs, een deel frisse Scandinavische melothrash genre Soilwork en wat grooves uit de NWOAHM-scene. De cleane refreinen zijn memorabel, aangrijpend ingezongen (tot op het randje dat de stembanden van Mr Boogbal bijna overslaan) en voorzien van een gezonde dosis emotionaliteit. Daarbij beukt het boeltje bijzonder knallend doorheen de speakers, waarbij ook de core-vrienden niet teleurgesteld zullen zijn, luister maar eens naar het nummer Adrian. Ook No Surrender is een lekker beestje om wild met de kop te staan slingeren.

Zeer positieve verrassing in de sector van de niet-black/death divisie. Geen absolute topper, wel een voorloper in het peloton en tevens één van de betere Scarlet-uitgaves van de laatste maanden. En dan nu vlug dat debuut eens opsnorren!

Tracklisting:

Twitch of Death Nerve

  1. The Broken 20/20
  2. The Boys from Dead Soul Road
  3. Existence Status Zero
  4. Adrian
  5. Organism
  6. Silent Inferno
  7. Edge of Devastation
  8. No Surrender
  9. The Longing
  10. Emotional Psycho Release
  11. Deadhead
  12. The Deadcalm

Line-up:

  • Mads Vigeholm – Gitaren
  • Morten Christensen – Drums
  • Kristian Bruun – Gitaren
  • Martin Dalmark – Bas
  • Michael Bøgballe – Keel

Links: