Carpe Noctem – In Terra Profugus

Carpe Noctem – In Terra Profugus
Code666, 2013

Neen, middelmatige platen vind je niet bij Code666. Alles of niets. Dit is een “alles”. Black metal uit IJsland. Sinds Svartidauði beluister ik zowat alles op het vlak van IJslandse black, vaker resulterend in niet al te enthousiaste geluiden dan in vreugdekreten, maar toch. Met Carpe Noctem wordt IJsland alvast weer keihard op de kaart gezet.

Ze zijn sinds 2005 bezig en brengen nu pas een eerste langspeler uit, deze drie onverlaten. In Terra Profugus is een opus geworden vol occulte gevoelens en gedachten, vol verwijzingen naar mythologie, magie en esoterie. Het geluid is er dan ook naar, bovenste beste black metal met de nodige complexiteit, chaos en wazigheid, met een ondoorzichtig geluid dat niet al te ver afstaat van die andere IJslandse black metal-band. Ook vocaal gaat het dezelfde kant op, met oer doom/death metal-keelklanken, die je eveneens in het bestial black metal-genre aantreft, vooral dan in Australië en Canada. In tegenstelling tot het orthodoxe black metal-subgenre waagt Carpe Noctem zich niet aan de dieptes van al te technische gelaagdheid, al klinkt het minstens even multidimensionaal en (volgens mij) veel duisterder. De subtiele brommende synths helpen natuurlijk ook een handje.

Veel hoogtepunten op dit album, los van de constante hoge kwaliteit. De dissonantie in Vitriol (kippenvel), de experimentele overgangen op Ars Moriendi, de huilende gitaar op Hostis Humani Generis, het blijft lang hangen na de luisterbeurt. Carpe Noctem is zeker niet de meest aantrekkelijke bandnaam ooit en dat is jammer, want muzikaal is het een toppertje (doch geen absolute topper zoals Svartidauði). Nidrosian Black Mass V wenkt voor deze heren.

Tracklisting:
Carpe Noctem

  1. Odium Somniferum
  2. Ars Moriendi
  3. VITRIOL
  4. Metamorphoses Maleficarum
  5. Hostis Humani Generis

Line-up:

  • Helgi – Drums, Percussion
  • Andri – Guitars
  • Alexander – Vocals
  • Tómas – Guitars
  • Árni – Bass

Links: