Solace And Stable – The Systematic Erosion Of Integrity

Solace And Stable – The Systematic Erosion Of Integrity

Eigen beheer, 2012

Het tweede album van het zichzelf als progressieve metalact aanduidende Solace And Stable wordt in eigen beheer uitgebracht. Maar aan het geluid dat de heren voortbrengen is daar weinig van te horen. Ik heb producties van vergelijkbare acts mogen horen die beduidend minder helder en transparant klonken. En ondanks het prima geluid is The Systematic Erosion Of Integrity een beste mokerslag.

De term “progressieve metal” zette mij op het verkeerde been. Geen toetsen of Dream Theater-achtige progmetal dat op mijn bordje terugkwam. De maaltijd bestaat uit een heftige metalcore-achtige substantie die aan intensiteit niets te wensen overlaat. Solace And Stable trekt een muur van geluid op waarin subtiele gitaartrucjes en afwisselende drumfills voor de broodnodige dynamiek zorgen. Dat is wat mij betreft echter niet genoeg.

Want de muziek, zoals wel vaker het geval is met metalcore, is ondanks de frivoliteiten en het keurige spel veel te eenvormig. Veel geschreeuw en weinig wol. Het is allemaal te strak, te machinaal en zanger Sam weet ook niet heel veel variatie in het geheel te brengen. En dan luister je zo even twaalf tracks waarvan je achteraf afvraagt wat je nu eigenlijk is bijgebleven. En dat is niet bijster veel. Jammer, want het goede geluid, de muzikaliteit en de overgave zijn wel aanwezig. Nu de echt goede songs nog.

Tracklisting:
sol200

  1. The Systematic Erosion of Integrity
  2. American Beauty
  3. Alive In Brokenness
  4. Transcending Obstructions
  5. Culture Of Corruption
  6. Satisfaction
  7. The Apparatus
  8. Volatile
  9. The Hollow Present
  10. Design And Deceit
  11. Past Of Persistence
  12. Solstice

Line-up:

  • Sam Tennant – zang
  • Gabe Fry – gitaar
  • David Muolo – gitaar
  • Bill Amsbaugh – drums
  • Josiah Christian – bas

Links: