Locrian – The Clearing/The Final Epoch

Locrian – The Clearing/The Final Epoch
Relapse Records, 2012

Eén van de meest gegeerde namen in het Amerikaanse ambientwereldje is, na enkele stevige releases het voorbije decennium, ongetwijfeld Locrian geworden. Niet voor niets weet het trio achter dit project immers aan te knopen bij Relapse Records. Met The Clearing/The Final Epoch leveren ze ditmaal een dubbelplaat, die misschien niet zoveel nummers telt, maar toch mooi een totale speelduur van anderhalf uur telt.

De stijl van Locrian moet je uiteraard wat liggen. De Amerikanen staan erom bekend dat ze elektronische golven durven te verweven met pikzwarte ambient om enigmatische complexen en rillende horrorfases willen creëren. Raadselachtig en psychedelisch is deze schijf zonder twijfel, maar misschien dat op deze dubbelaar net iets minder dark ambient naar voren komt in de vorm die wij gewend zijn. Waar die nadruk wel duidelijk gemaakt wordt, is bij afsluitende tracks Falling Towers en het majestueuze After The Torchlight. Horror-ambient op zijn best zou je haast zeggen, waar met vocalen en pakkende noten op een gonzende duisternis wordt geëxperimenteerd. De afsluiter heeft zelfs geen nood meer aan het weemoedsgekrijs. Opener Chalk Point gaat niet meteen die dark ambient-kant op, maar ook hier leggen snijdend hoge gitaarstukken en koorzang een erg mysterieuze sfeer vast. Misschien wel net iets te langgerekt, en dat gevoel overkomt me eigenlijk nog een paar keer bij dit nieuwe werk van de Amerikanen.

De andere zijde van Locrian is duidelijk het elektronische weefsel dat in samenwerking met de dreigende noise vaak indrukwekkende resultaten nalaat. Op The Clearing werkt het donkere samenspel erg geleidelijk op naar een lichte climax die gedragen wordt door elektronische golven en gehuil. Best ijzig, al wordt dat hoogtepunt naar mijn gevoel en voorliefde voor dark ambient misschien wat tegengewerkt door die erg hoge, piepende geluidsgolven.

Een intense trip, die nooit echt overweldigend wordt qua bombastisch niveau van samples of volume, maar wel ééntje die erg beklemmend overkomt als je deze dubbelplaat eens in alle rust en stilte beluistert. Elektronische golven die mindfuckend inbijten, net omdat ze langdurig blijven doorsnijden, en koude ambient, die misschien net te weinig in zijn zuivere vorm voor komt. Aanrader voor fans van psychedelische trips!

Tracklisting:

Locrian - The Clearing/The Final Epoch

CD 1

  1. Chalk Point
  2. Augury In An Evaporating Tower
  3. Coprolite
  4. The Clearing

CD 2

  1. The Final Epoch
  2. On A Calcified Shore
  3. Omega Vapors
  4. Falling Towers
  5. After The Torchlight

Line-up:

  • André Foisy – Alles
  • Terence Hannum – Alles
  • Steven Hess – Alles

Links: