Martelo Negro – Sortilégio Dos Mortos

Martelo Negro – Sortilégio Dos Mortos
Necrosymphonic Entertainment, 2011

Martelo Negro uit Portugal wist niet goed wat kiezen, dus maakten ze er maar black, death, thrash en hier en daar lichtjes wat doom van. Bovenal is dit erg oldschool, maar dit viertal maakt er wel een product met eigen stempel van, in hoeverre dat dan mogelijk is uiteraard. Wie zwarte sensatiegolven afgezworen heeft sinds de vroege Bathory– en Venom-fases en thrash enkel maar wist te waarderen als het in satanische Hellhammer vorm kwam, dit is, of was (want deze plaat is er al een jaartje), er ééntje voor jullie.

Deze eerst full-length van de Portugezen is zo’n plaat geworden waarbij je na één nummer luisteren eigenlijk al alles meehebt. Niet dat je daarom genoeg hebt hiermee, maar het maakt dat zelfs deze 35 minuten erg lang duren. Het heeft zeker die zelfde gedachtenstroom als het legendarische Hellhammer, maar Martelo Negro klinkt verdacht proper in sound en dat maakt eigenlijk dat de langdradigheid van deze muziek nog harder in het oog valt. Toch krijgt de band op bepaalde vlakken absoluut mijn complimenten: Black Hammer bevat een erg trendy groove en is voorzien van iets andere tempowisselingen en chaotische, doch knappe notenpartijen die door deze gitzwarte ranzigheid vloeien. Non-stop op quasi hetzelfde ritme beuken, maar toch houdt zanger The Beyonder er wat occulte praal in door knorrig en slijmerig de vocalen vorm te geven. Soms gaat zijn inbreng wel wat te ver, zoals op de onverstaanbare intermezzo’s tussen de tracks. Wellicht ook achterstevoren ingesproken, ik zie wel degelijk in waar de naam van de intro en outro voor staat.

De met uitsterven bedreigde liefhebbers van de black eighties weten weer wat hen te doen staat. Toch moet je niet schrikken als deze Martelo Negro erg opgekuist en met hier en daar een melodieuze vlaag voor de dag komt. Iets wat eigenlijk niet hoefde voor mijn part, of anders hadden ze de muziek maar iets afwisselender voor de dag moeten brengen. Desalniettemin door de vocale insteek een occult gebeuren, maar we zien dus graag wat meer creativiteit. Thormenthor – Into The Death vangt zo aan met Candlemass-partijen, maar die worden eigenlijk voor de rest uit het geheel gelaten. Niet dat die combinatie wat zal worden voor deze vastgeroeste Portugese fans van het oude.

Tracklisting:

Martelo Negro - Sortilégio Dos Mortos

  1. Orgen Oletram
  2. Altar nos Escombros
  3. Black Hammer
  4. Servos da Cúspide
  5. Sob os Cascos de Satã
  6. Satanic Speed Thrash Propaganda
  7. Thormenthor – Into the Death
  8. Walker of the Limbo
  9. Hierofante em Chamas
  10. Mutilação Ritual
  11. Interludio Macabro
  12. Winds of Carrion
  13. Ocitemreh Otluc

Line-up:

  • The Beyonder – Bass, Vocals
  • Bwzyws Narconomikon – Drums
  • Melkor – Guitar, Backing Vocals
  • Marco Wolfgang – Guitars

Links: