Draugr – De Ferro Italico

Draugr – De Ferro Italico
To React Records, 2012

Zo kennen we ze niet, de heren van Sturmkaiser, maar toch blinkt de helft van die black metal-formatie door in dit Italiaanse Draugr. Bepaalde punten kan je wel plaatsen, zoals de erg scherpe screams van zanger Svafnir en de stevige drumpartij, maar Draugr verschilt voor de rest eigenlijk totaal met voorgenoemde band. Een overdosis tierende folk metal krijg je met deze tweede langspeler De Ferro Italico, de trotse Italiaanse roots weerklinken in elk geval ook binnen dit project.

’Vermakelijk’ en ‘krachtig’ zijn grondbegrippen om deze band te omschrijven. Draugr brengt het hard en agressief: stevige drumlijnen, gitaarlijnen met een pak power en met scherpe, snijdende vocalen. Soms doet deze Svafnir je echt denken aan de vocalen van Dani Filth of Mattias van het Vlaamse Thurisaz. Toch blijft het niet bij die stekende agressie: Draugr speelt met de muzikale basis, de vocale inbreng en vooral met het folkerige sfeertje rond deze band. Niet zelden duikt het trolse aura op van Finntroll, maar de luchtige folkblazers en tintelende melodieën doen eigenlijk meer denken aan Eluveitie. Hier en daar worden de vocalen ook gekoppeld aan vluchtige en speelse melodieën waardoor er zelfs wat Korpiklaani weerklinkt bij dit Italiaanse gezelschap. Een goedgemikte ‘Heuj!’ op Ver Sacrum maakt die vergelijking zelfs iets te tastbaar, net als het ganse nummer Ver Sacrum dat geplukt lijkt te zijn uit de plaat Urkraft van Thyrfing.

Een prima band die knap wat agressie in de folkschaal werpt. Een doorsnee Pagan Fest-input met wat meer black metal is het dus geworden. Goed voor elke bezoeker van dit nobele festival, al mag deze Draugr voor mijn part een iets unieker imago creëeren.

Tracklisting:

Draugr - De Ferro Italico

  1. Dove L’Italia Nacque
  2. The Vitulean Empire
  3. L’Augure E Il Lupo
  4. Suavetaurilia
  5. Ver Sacrum
  6. Legio Inteata
  7. Ballata D’Autunno
  8. Inverno
  9. Roma Ferro Ignique
  10. De Ferro Italico

Line-up:

  • Stolas – Bass
  • Jonny – Drums
  • Svafnir – Vocals
  • Triumphator – Guitars
  • Ursus Arctos – Keyboards
  • Mors – Guitars

Links: