Theatres Des Vampires – Moonlight Waltz Tour 2011

Theatres Des Vampires – Moonlight Waltz Tour 2011
Aural Music, 2012

Het Italiaanse vampierengezelschap van Theatres Des Vampires stuurde ons e-magazine enige tijd terug ook even wat materiaal van hun tour op. Een erg theatrale band, maar dan zit uiteraard die DVD er niet bij. Jammer, maar de enkele fragmenten die ik op het net terugvond waren toch al vrij verhelderend. Met dit speciale pakket presenteert de band een live-album, waarop ook drie nieuwe studionummers te horen zijn, en een live-DVD.

Ik herinner me nog een EP uit 2001, getiteld Iubilaeum Anno Dracula 2001, en eigenlijk is er in essentie niet zo veel veranderd bij Theatres Des Vampires. Of het nu om melodische/symfonische black metal gaat, of het is ‘geëvolueerd’ tot gothic metal, het blijft erg simplistische muziek die het vooral moet hebben van het hele theatrale gebeuren eromheen. Dat sfeertje wist ik altijd wel te waarderen, zelfs als er geen beeldmateriaal voorhanden was. Erg trage, haast tergende symfonieën die bijgestaan worden met de vuile rokersstem van Sonya, maar ook gekoppeld worden aan koorgekrijs, de lage backingvocalen van de heren en het mysterieuze gefluister. In dat opzicht is er op de Cult of Lamia-trilogie niet echt een verandering die opduikt.

Het DVD-materiaal dat ik terugvond is best aardig. Het enige dat bij de optredens van deze band blijft storen is het contrast tussen de looks van Sonya en de erg neutrale uitstraling van de bandleden. Ook weer op deze DVD is gitarist Stephen voorzien van een muts, voor mij verstoort het de sfeer die de band tracht te brengen. Met de Dracula Theme brengt de band dan plots een schouwspel waarbij wat bloedzuigers elkaar beginnen af te tuigen on stage, erg apart en eigenlijk toch een meerwaarde voor dit materiaal. Zo ver als ‘the making of’ achter de clip van Carmilla had de band echter niet moeten gaan op deze DVD, maar het toont wel aan dat deze Italianen alles uit de kan halen om de juiste sfeer in hun muziek te steken, en laat ons eerlijk wezen: dat is eigenlijk het enige stokpaard van deze band.

Tracklisting:

Theatres Des Vampires - Moonlight Waltz Tour 2011 CD + DVD

CD

  1. My Winter Storm (Cult of Lamia Part I)
  2. The Lost Grace (Cult of Lamia Part II)
  3. Apart (Cult of Lamia Part III)
  4. Keeper of Secrets (Live)
  5. Bring Me Back (Live)
  6. Lilith Mater Inferorum (Live)
  7. Angel of Lust (Live)
  8. Sangue (Live)
  9. Le Grand Guignol (Live)
  10. Unspoken Words (Live)
  11. Carmilla (Live)
  12. Blood Addiction (Live)
  13. La Danse Macabre Du Vampire (Live)
  14. Kain (Live)

DVD

  1. Keeper of Secrets
  2. Bring Me Back
  3. Lilith Mater Inferorum
  4. Angel of Lust
  5. Sangue
  6. Le Grand Guignol
  7. Wherever You Are
  8. Unspoken Words
  9. Rain (The Cult Cover)
  10. Dracula Theme
  11. Carmilla
  12. Medousa
  13. Blood Addiction
  14. The Gates of Hades
  15. La Danse Macabre Du Vampire
  16. Kain
  17. Pleasure and Pain

Line-up:

  • Zimon Lijoi – Bass, Backing Vocals
  • Gabriel Valeri – Drums, Backing Vocals
  • Fabian Varesi – Keyboards, Backing Vocals
  • Sonya Scarlet – Vocals
  • Stephan Benfante – Guitar

Links: