Fear Falls Burning – Disorder Of Roots

Fear Falls Burning – Disorder Of Roots
Tonefloat Records, 2012

Dit is hem dan, de laatste Fear Falls Burning. Vidna Obmana, Dirk Serries’ eerste episode in de ambient/drone-cultuur, ging 23 jaar mee; Fear Falls Burning vijf jaar. Na een pak releases waaronder enkele splits met Nadja en Year Of No Light is dit de zwanenzang. Op Disorder of Roots wordt Dirk bijgestaan door
Phil Petrocelli (Jesu, Jarboe) en Magnus Lindberg (Cult Of Luna) op drums en Michiel Eikenaar (Nihill, Dodecahedron) achter de microfoon. James Plotkin deed de mastering.

Dit vierluik is opnieuw een sonar aan echografische trillingen geworden. In het begin kriebelt het even aan je gehoorgangen, maar na enkele minuten vormen deze alkaloïde frequenties al snel een voertuig naar hogere sferen, naar diepere sferen, naar ver afgelegen sferen. Op The Roots of Rebellion dwarrelen snaargeluiden doorheen een muur van zinderende drones die nu en dan zuchtend bassen. Een lichte astrale trance wordt opgewekt door tussentijdse tintelingen van elektronische aard, zich een weg banend naar je netvlies om er vervolgens je cyberverbeelding in werking te zetten. Een dik kwartier loos worden.

Virtue of the Vicious is van een gans andere aard. “Post-rockend”, met traditionele instrumenten, zoemend en dreunend op een lange golf van feedback en distortion, schemerend als de ondergaande zon, maar tegelijkertijd ook scherp stekend. Een dubbele gelaagdheid vol contrasten. De concave geluiden lopen over in Chorus of Dissolution, dat een fijn gecontroleerde onderhuidse dynamiek bezit, soms verdoken in de constant aangehouden tonen, soms gewoon ook minimaal in de uitbundigheid opduikend uit de mist. Magnus Lindberg is duidelijk aanwezig, zijn ritme redt me.

I Provoke Disorder is inderdaad provocerend. De smerige schruwel van Michiel Eikenaar, de disharmonie die met grandeur en verve neergezet wordt als ware het de normaalste zaak van de wereld, de trots waarmee de geluidsmuur opgetrokken wordt. Het is een heldhaftig afscheid geworden, als een mooie begrafenis die niet bestaat. Fear Falls Burning, het is mooi geweest. Waarvoor dank.

Tracklisting:
Fear Falls Burning 200

  1. The Roots Rebellion
  2. Virtue Of The Vicious
  3. Chorus Of Dissolution
  4. I Provoke Disorder

Line-up:

  • Dirk Serries – De kern van Fear Falls Burning

Links: