Outloud – More Catastrophe

Outloud – More Catastrophe
AOR Heaven, 2012

De Grieken van Outloud hebben er het mooie moment voor gekozen om een plaat met de titel More Catastrophe de markt op te gooien. Niet dat het een politieke boodschap bevat: eigenlijk is deze EP een vervolg op Love Catastrophe uit 2011, een plaat die duidelijk erg in de smaak viel in en rondom Griekenland, en bij collega Dirk. Wie het over Outloud heeft, heeft het ook meteen over een band met heel wat achtergrond: grondleggers Mark en Bob speelden al in aardig wat bands (Bob maar liefst twintig!) en tussen de leden schuilt ergens nog een Brit en een Amerikaan.

More Catastrophe brengt vier nieuwe songs en twee remakes. Het gezelschap brengt traditionele hardrock, wat in de stijl van de rockers van Skid Row, maar dan iets zwieriger. De drie eerste nummers zijn op die manier erg groovy gebracht, maar blazen me niet meteen omver. Meer iets voor hardrockers van de traditionele stempel, maar die wel van een verzorgde versie houden. Met Last Days of December komt er dan iets compleet anders voor de dag: dit lichte nummer, dat begeleid wordt door piano, toont de meer sentimentele kant van de band, net als met de remake van We Run. Eigenlijk kan de laatste versie even goed aansluiten bij het popgenre: erg melig gebracht en zelfs met hier en daar een zuchtje in de stem. Niet verkeerd, maar misschien iets ‘te’. Tot slot behoort de herwerkte versie van Falling Rain nog tot de rijkste producten op dit plaatje. Eveneens iets te romantisch en slapjes, maar de akoestische gitaarpartijen brengen wel wat zuiderse warmte met zich mee.

Een indrukwekkend curriculum vitae als band en duidelijk met gevoel voor muziek, maar dat betekent niet altijd dat het in de smaak moet vallen. Traditionele hardrockers gaan zich wel kunnen vinden in de eerste tien minuten van deze EP. Nadien wordt het vrij treurig, in sentiment maar daarom niet in kwaliteit. Toch mikt Outloud met de tweede helft van deze EP op een gevoeliger publiek, iets waar de traditionele fans omheen moeten.

Tracklisting:

Out Loud - More Catastrophe

  1. Saints On Fire
  2. Cross The Line
  3. Mr. Long Gone
  4. Last Days of December
  5. Falling Rain (Flamenco Version)
  6. We Run (Piano and Vocals)

Line-up:

  • Chandler Mogel – Vocals
  • Bob Katsionis – Guitars, Keyboards
  • Tony Kash – Guitar
  • Sverd T. Soth – Bass
  • Mark Cross – Drums

Links: