Nowen – Essence of Fear

Nowen – Essence of Fear
Violent Journey Records, 2012

Het jaar is nog niet helemaal van start gegaan maar ik heb al een nominatie voor lelijkste artwork van het jaar en het is niet eens een power metal-hoes! Het komt uit Finland en er schuilt gelukkig wel prima muziek achter. Melodische thrash en death metal met een lichte technische inval en een relatief gedateerde sound.

Headbangen! Dat moet zowat het centrale thema geweest zijn rond deze plaat. Niet alleen de refreinen, ook de lange instrumentale passages met lekkere ‘helse’ solo’s nodigen uit om de kop rond te slingeren. Death en thrash komen voor op Essence of Fear, dat betekent dat agressie en een zekere vorm van brutaliteit elkaar tegenkomen. Het is stuwend en bevat diepgang, zonder necro of té catchy te gaan klinken. Niet alles is even sterk, bij Sacrifice for Nothing mag je gerust over vulling beginnen te spreken, maar overall gezien kan het er mee door.

Gebrutaliseerde thrash metal dus met zowel melodie als techniek (check de basgitaar). Geen “wow” maar wel een “yeah”, zeker de lange instrumentale passages met de reeds vermelde solo’s geven dit plaatje dynamiek mee om het tot het einde vol te houden.

Tracklisting:
 Nowen

  1. Intro II
  2. The Egotist
  3. The Inner Beast

  4. Crown of Fallacy

  5. Path of Destruction
  6. Sacrifice for Nothing

  7. Deadly Force

  8. The Honor
  9. Acts of Deceit

  10. Corrupted by Poison

  11. Essence of Fear

Line-up:

  • Jarno Nurmi – Bass

  • Ville Vehviläinen – Drums

  • Markus Taipale – Gitaren

  • Mikko Lappalainen – Zang, Gitaren

Links: