Black Country Communion – 2

Black Country Communion – 2
Mascot Records, 2011

Wat moet Kevin Shirley toch een topbaan hebben. De beste man zit de laatste jaren achter de knoppen bij Iron Maiden, Journey, Dream Theater en heeft met Black Country Communion zelfs zijn eigen ‘supergroep’ bij elkaar weten te brengen. Afgelopen jaar bracht Black Country Communion, bestaande uit Glenn Hughes, Joe Bonamassa, Derek Sherinian en Jason Bonham het gelijknamige debuut uit. Een plaat die bewierookt werd door de pers, maar ik had er meer van verwacht. Ondanks dat de bandleden ieder afzonderlijk een behoorlijk gevulde agenda hebben en dat optredens schaars zijn is er krap een jaar na het debuut deel twee. Shirley heeft de tijdschema’s van de drukbezette heren weten te matchen en in het begin van dit jaar zijn de heren de studio ingedoken.

2 trapt af met The Outsider en direct worden de kaarten op tafel gelegd: een sterk nummer gedragen door een vette gitaarriff ondersteund door lekker toetsenwerk van Sherinian. Met een doeltreffend meppende Bonham op de achtergrond mogen we op deze opener al genieten van een gitaar-/toetsenduel zoals Deep Purple dat in zijn beste tijd deed. Wat volgt is Man In The Middle dat net als het fraai opgebouwde en voorzien van een slepend refrein Save Me herinneringen oproept aan mijn favoeriete Hughes-plaat Addiction. Bijzondere aandacht sowieso voor Glenn Huges op deze tweede van Black Country Communion. Hij is hoorbaar meer op zijn gemak en gilt minder en zingt meer. Vooral op afsluiter Cold is dit te horen: in deze huiveringwekkende song gaat Hughes letterlijk tot het gaatje, zonder dat hij zichzelf overschreeuwt.

Wat valt er verder nog van dit album te zeggen? Bonamassa zingt weer een tweetal nummers. Het op een Led Zeppelin-riff leunende The Battle For Hadrian’s Wall en rustige An Ordinary Son hadden beide op zijn meest recente solo-plaat Dust Bowl kunnen staan. De funky nummers blijven op 2 zo goed als achterwege, alleen op Crossfire mag Hughes zijn voorliefde voor deze muziekstroming laten blijken. Tot slot bevat dit album in de vorm van de blues-ballad Little Secret een (onbedoelde) ode aan wijlen Gary Moore. Zo gelaten als ik was over het debuut van Black Country Communion, zo enthousiast ben ik over diens opvolger. Verplichte aanschaf voor (classic) rockliefhebbers.

Tracklisting:
cover black country communion 200 200

  1. The Outsider
  2. Man In The Middle
  3. The Battle For Hadrian’s Wall
  4. Save Me
  5. Smokestack Woman
  6. Faithless
  7. An Ordinary Son
  8. I Can See Your Spirit
  9. Little Secret
  10. Crossfire
  11. Cold

Line-up:

  • Glenn Huges – zang, bas
  • Joe Bonamassa – gitaar
  • Derek Sherinian – toetsen
  • Jason Bonham – drums

Links: