Digitalis Purpurea – Emotional Decrompession Chamber

Digitalis Purpurea – Emotional Decrompession Chamber
Aural Music, 2010

Emotional Decrompession Chamber is een album van het Italiaanse project Digitalis Purpurea. Experimentele industrial rock/metal maakt men, of hij eigenlijk, want bij dit project draait het voornamelijk om een componist, mulit instrumentalist, zanger en programmeur die zich Pi Greco noemt. Zijn project vernoemde hij naar een geneeskrachtig maar giftig plantje en inmiddels levert hij onder deze noemer zijn derde cd af.

Alles wat Pi doet is artistiek en mystiek. De covers van de cd’s zien er fraai uit, de website is heel technisch en mooi uitgevoerd en bij iedere cd wordt een verhaal verteld. Bij Emotional Decompression Chamber gaat het om de soundtrack van een film die nooit gemaakt wordt. Naast kilo’s elektronica wordt ook de stem, al dan niet vervormd, als instrument gebruikt naar eigen zeggen. De eerste twee albums van dit project zorgden voor een redelijke populariteit en bekendheid in eigen land. De vraag is nu of die lijn met dit album wordt voortgezet.

Als ik zelf heel eerlijk ben, vind ik het niet zo sterk en/of bijzonder klinken. Het is allemaal zo traag, sloom en krachteloos. Daarnaast ontbreken de gitaren vrijwel volledig en daarmee bereikt ook het metalgehalte wel een dieptepunt. De stem als instrument dat klinkt op papier leuk en is dat bij momenten ook, maar als een zwaar aangezet accent wordt ingezet om een soort van horrorsfeer te creëren word ik een beetje misselijk. “Ei em luking for eh job coz i need eh ellibaai”, ik kan deze tientallen malen in één song herhaalde zin na een enkele draaibeurt al niet meer uitstaan. Jawel, het zit allemaal mooi in elkaar, de mannenstem is ruig en grof, de vrouwenstem die af en toe opduikt fragiel en kwetsbaar en de elektronica wordt op een fraaie manier ingezet. Mechanische, industrial rock die mij bij vlagen aan het werk van Marilyn Manson doet denken.

Het volledig ontbreken van tempo en kracht maakt deze cd eentonig en voorspelbaar en dat is wat mij betreft, samen met dat rare accent zo af en toe, reden genoeg om snel verveeld te raken. Hou je van artistieke industrial rock dan moet je maar eens gaan luisteren. Na twee keer draaien ben ik er wel helemaal klaar mee.

Tracklisting:
digitalis purpurea

  1. Musclebound
  2. Dust Devil
  3. Magic Cube
  4. The Shedding
  5. Fall of Rimmel
  6. Blear
  7. Scotch-Taped Hours
  8. Horror Pleni
  9. Devote
  10. Venus Eclipse

Line-up:

  • Pi Greco – Vocals, guitar, bass, keyboards, drums, production
  • Miss Pussyfoot – Vocals

Links: