Knallen met Battle Beast in een uitverkocht De Pul

Vier oktober was het dan eindelijk zover: tijd voor de langverwachte show van Battle Beast in De Pul in Uden! Het Finse powermetalgezelschap, dat de afgelopen jaren heeft getourd met grote namen als Sabaton, Nightwish en Sonata Arctica, zou eigenlijk vorig jaar al met hun Circus of Doom-tour naar Nederland komen. Helaas werd dit toen uitgesteld wegens gezondheidsproblemen van frontvrouw Noora Louhimo. Nu staan ze helemaal klaar in een uitverkocht De Pul, vergezeld door Brymir en Serenity, om ons met hun catchy power metal van onze sokken te blazen!

Het eerste optreden van de avond wordt verzorgd door de Finnen van Brymir. Ze brachten hun debuutalbum uit in 2011 en het viertal heeft sindsdien vier albums uitgebracht, waarvan het laatste via label Napalm Records.

Brymir begint zijn optreden met het knallende Voices in the Sky, waarbij meteen de toon gezet wordt met een flinke portie energieke riffs en strakke drums. Het tweede nummer, Ride on, Spirit!, heeft een bijzondere betekenis voor zanger Viktor Gullichsen: tijdens de rustige intro legt hij uit dat het een eerbetoon is aan een overleden vriend. Ondanks de emotionele lading en het wat rustiger begin, barst het nummer snel los in een krachtige mix van folk, power en melodische death metal. Het nummer is doorspekt met dikke screams in de coupletten en een bijna melancholische melodie in het refrein, ondersteund door de achtergrondzang van de gitaristen. Met een vleugje vikingmetal en de typische over-the-top powermetalposes van de bandleden voelt het als een episch eerbetoon dat in de zaal zeker de juiste snaar weet te raken.

Dat hun muziek echter niet altijd een serieuze zaak hoeft te zijn, laat Brymir zien tijdens Heralds of Aegir waarbij Gullichsen de aandacht trekt met een wel heel opvallend attribuut: een grote vissenknuffel genaamd Steve de snoek, die de band twee jaar terug van fans kreeg tijdens het optreden in Amsterdam. “Are you down for some fishing business?” vraagt hij lachend, terwijl hij het publiek geen kans geeft om te antwoorden en al enthousiast met Steve op de drums begint te trommelen. Ook de gitarist moet het ontgelden wanneer Steve zijn gitaarsolo probeert te saboteren, maar gelukkig weet hij deze desondanks perfect te spelen.

Ze sluiten hun set af met het opzwepende (KFC) Wings of Fire. De zanger, inmiddels op een verhoging gesprongen, roept het publiek op om de vuisten in de lucht te gooien en samen nog even los te gaan tijdens het slotnummer. Met een muzikaal strak optreden, toffe interactie met het publiek en een flinke portie humor is het optreden van Brymir voorbijgevlogen!

Na de brute kracht van Brymir komt de Pul met de opkomst van Serenity in wat rustiger vaarwater terecht. Met acht albums op zijn naam, van Death & Legacy tot Codex Atlanticus, is Serenity inmiddels een gevestigde naam in het symfonische metalgenre. Toch lijkt de band wat te bewijzen te hebben vanavond, met de afwezigheid van frontman Georg Neuhauser. Zijn plek wordt vanavond ingenomen door nieuwkomer Marco Pastorino die zich in 2023 bij de band voegde. Hoewel Pastorino’s stem niet helemaal de kracht van Neuhauser evenaart, weet hij zich vanavond prima staande te houden!

De band trapt af met zijn bekende sound: stevige riffs, bombastische orkestrale arrangementen en refreinen die direct in je hoofd blijven hangen. Toch voelt het geheel aanvankelijk wat aan als eenheidsworst; het ene nummer vloeit naadloos over in het andere, zonder dat er echt iets tussenuit springt. Hoewel hun kenmerkende mix van melodie en power nog steeds indruk maakt, is de spanning en energie die Brymir eerder op de avond bracht ver te zoeken.

Pas bij de nieuwere nummers The End of Babylon en Reflections (of AD) komt er wat meer pit in de show. De ruwe randjes in de vocalen van de gitarist en wat spannender gitaar- en drumwerk brengen een frisse wind in de set. Het is daarbij duidelijk merkbaar dat de band dit al even doet; muzikaal is het optreden tip top in orde, de muzikanten zoeken tussendoor regelmatig interactie met het publiek en hebben er duidelijk plezier in.

Hoewel de show dus misschien niet heel vernieuwend was, weet Serenity precies te leveren waar de fans voor komen: een solide optreden vol melodische power en een vertrouwde, fijne sfeer. Het nieuws dat er volgend jaar een ‘Dutch Crusade’ aankomt, waarin ze als headliner naar Nederland komen, wordt dan ook met luid gejuich ontvangen. De fans zijn er duidelijk klaar voor!

Dan is het eindelijk zover: de beurt is aan Battle Beast! Het is duidelijk dat deze powermetalband de afgelopen jaren enorm in populariteit is gestegen en dat is nog maar eens te zien aan de volle zaal waarin ze vandaag optreden. Een uitverkocht De Pul in Uden herbergt twee keer zoveel mensen als de Biebob twee jaar geleden. Met opzwepende ritmes, catchy melodieën en de krachtige, ruige stem van Noora Louhimo is er geen twijfel over mogelijk: de avond staat garant voor een flinke dosis power metal! Zoals in het intro reeds vermeld, hebben fans extra geduld moeten hebben voor dit optreden; oorspronkelijk zou de band vorig jaar al komen, maar dat werd uitgesteld wegens gezondheidsproblemen van Noora.

Al snel blijkt echter dat het het wachten meer dan waard was wanneer het intro met het speeldoosje klinkt en Circus of Doom uit de speakers knalt. Er wordt door fans meteen volop geheadbangd, waaronder door iemand die de prachtige hoofdtooi van Louhimo voor de gelegenheid heeft nagemaakt. “Are you ready for the best heavy fucking metal party of your life?” roept Noora, waarna Straight Through the Heart wordt ingezet. Het publiek laat een enthousiaste “ja” horen, steekt hun vuisten de lucht in en geniet van een fantastische gedeelde gitaarsolo, waarbij beide gitaristen even in de spotlight staan.

Wie aanwezig was bij de vorige tour herinnert zich misschien nog de cover van A Whole New World, die de bassist in de taal van elk land zong. Deze werd vervangen door een andere Disney-klassieker: Can You Feel the Love Tonight. Het publiek wordt aangemoedigd om mee te zingen, wat een behoorlijke uitdaging is, gezien de verstaanbaarheid van de tekst. Gelukkig zijn er volgens de bassist “hundreds of fucking crazy metalheads” in de zaal om hem bij te staan. Lachend proberen ze samen de tekst te volgen, terwijl ze luidkeels meezingen en telefoonlampjes de Pul in Uden verlichten. Het is bijna magisch.

De band pakt ook visueel uit met een flinke dosis vuurwerk en een zelfgemaakte elektronische percussie-installatie tijdens Russian Roulette. De kleurrijke verlichting die oplicht terwijl keytar-speler en oprichter Janne Björkroth erop speelt, is daarbij bovendien een leuke gimmick. Een klein minpuntje is dat de setlist vrijwel identiek is aan die van het vorige optreden twee jaar geleden. Dit was echter te verwachten gezien de band sinds die tijd geen nieuwe muziek heeft uitgebracht. Gelukkig komt hier snel verandering in: de band kondigt aan na deze tour de studio in te duiken voor een nieuw album en volgend jaar terug in Nederland te zijn voor de bijhorende albumtour!

Voor degenen die het gemist hebben: de show werd ook live gestreamd op YouTube, dus je kunt het feest daar herbeleven. Wat mij betreft: tot volgend jaar!

Setlist:

Brymir

  1. Voices in the Sky
  2. Ride On, Spirit!
  3. Starportal
  4. Herald of Aegir
  5. Fly with Me
  6. Wings of Fire

Serenity

  1. The Fall of Man
  2. Ritter, Tod und Teufel (Knightfall)
  3. Souls and Sins
  4. Set the World on Fire
  5. The End of Babylon
  6. Reflections (of AD)
  7. Lionheart

Battle Beast

  1. Circus of Doom
  2. Straight to the Heart
  3. Familiar Hell
  4. Armageddon
  5. Place That We Call Home
  6. No More Hollywood Endings
  7. Eye of the Storm
  8. Can You Feel the Love Tonight (Elton John cover)
  9. Where Angels Fear to Fly
  10. Bastard Son of Odin
  11. Russian Roulette
  12. Wings of Light
  13. Eden
  14. Master of Illusion
  15. King for a Day
  16. Beyond the Burning Skies

Datum en locatie

4 oktober 2024, De Pul, Uden

Foto's:

Indy’s Fotografie Facebook

 

Links: