Charlotte Wessels – The Obsession

‘Prima zangeres zoekt band’: dat is de slogan die ik wel vaker op kon vangen wat betreft de vorige Tales From Six Feet Under-platen van Charlotte Wessels, de voormalige frontdame van het Nederlandse Delain. Op zich was ik minder hard voor die twee platen, maar het is waar dat Wessels zo veel facetten van zichzelf liet zien dat het geheel eerder van de hak op de tak sprong. Dit jaar opent de zangeres nieuwe deuren en dat heeft ze al duidelijk aangekondigd in de loop van de zomermaanden met de nieuwe hits.

In vergelijking met het vorige materiaal klinkt deze plaat heel wat volwassener. Ik kan voor een keer dus volledig mee achter die beschrijving staan op de promofiche. De productie is voller, de metal is eveneens voorzien van meer kracht, zodat je ook echt een metalvibe krijgt bij heel wat nummers. Wessels legt op die manier wat stevigere accenten in nummers als The Exorcism, met logge metalgitaren die afwisselen met zweverige atmosferiek en knappe clean vocals. Over die vocalen moeten we uiteraard niet al te veel woorden reppen, we kennen immers haar kwaliteiten. We ontdekken er immers andere op deze deathmetalversie van Within Temptation. Inhoudelijk sterker dan een track als To The West Wind (met BFF Alissa White-Gluz), die wel stevig is, maar me eerder met een ‘filler’-gevoel achterlaat.

Catchy tracks zijn er in elk geval wel te vinden op The Obsession. De pluimen die ze verdiende met Delain toont ze ondermeer op de knapperige opener Chasing Sunsets en op de samenwerking met Simone Simons op Dopamine. Telkens voorzien van lekker logge gitaren, maar met ongelofelijk zoete zanglijnen. Je krijgt er bij momenten echt een poppy vibe bij, zeker als de nadruk meer komt te liggen op de zanglijnen en de gitaren mee verzinken met het melodische weefsel op de achtergrond. The Crying Room is daar een mooi voorbeeld van en eigenlijk komt het wel goed uit de verf, ik heb in elk geval niet het gevoel dat dit een zangeres is die hongerig op zoek is naar een band. Of het echt potten breekt, is een andere vraag natuurlijk. Wat ook opvalt, is dat de muziek experimenteler van aard wordt in de tweede helft van de plaat. Vaak met meer gothic metal (Lacuna Coil) op tracks als Serpentine en Praise, terwijl All You Are dan weer wat zachter klinkt.

‘Prima zangeres zoekt band, maar het is minder dringend’, zou je na deze nieuwkomer kunnen vaststellen. Charlotte toont dat ze een sterke, consistente plaat kan ontwikkelen met enkele hits, maar evenzeer met nummers waarvan je wat op je honger blijft zitten. Wat wel opvalt is dat het hardere segment de muziek veel beter vormt en dat het geen allegaartje aan stijlen is geworden. Fans van gothic/female fronted met een popinsteek moeten het zeker eens proberen.

Score:

75/100

Label:

Napalm Records, 2024

Tracklisting:

  1. Chasing Sunsets
  2. Dopamine
  3. The Exorcism
  4. Soulstice
  5. The Crying Room
  6. Ode To The West Wind
  7. Serpentine
  8. Praise
  9. All You Are
  10. Vigor and Valor
  11. Breathe
  12. Soft Revolution (2024 Version)

Line-up:

  • Charlotte Wessels – Alles

Links: