Haywire – Rotten Earth

Bij Duitsland denk je al snel aan degelijkheid. Ik doe dat ook en zeker als ik aan de Duitse hardcorescene denk. Continu ploppen daar nieuwe interessante projecten naar boven. Niet elk project is wellicht een recensie waard (of beperkt zich slechts tot een demo) en dat is ook prima, maar gelukkig kunnen wij op de Zware redactie wel gewoon besluiten om buitenom de promolijst eens wat naar voren te schuiven. Zeker voor beginnende hardcorebands is dat fijn, want die weten de Zware Metalenredactie helaas maar mondjesmaat te vinden. De dagelijkse hardcoresocials afstruinend stuitte ik op de nieuwste release van het Duitse Haywire. De vocaliste van Haywire is namelijk ook behoorlijk actief in het vastleggen van concertmateriaal. Via dat socialmediakanaal kwam ik achter het bestaan van haar eigen band en de nieuwste EP Rotten Earth. Vervolgens was het snel beslist, een zogenaamde gevoelskwestie, want vanaf de eerste seconden zat ik al enthousiast mee te deinen op de hyperfelle metallic hardcore van het viertal uit Noordrijn-Westfalen. Deze EP die uitkomt op Side2Side Records is de opvolger van de in 2022 uitgekomen demo.

Met Born of Rotten Earth wordt er zonder verdere opsmuk gelijk de beuk erin gesmeten. Energieke en felle riffs worden voorzien van de zeer felle strot van zangeres Manon. Life Half Lived mag dan maar anderhalve minuut lang zijn maar staat propvol die leuke stuiterende riffs zoals bijvoorbeeld MH Chaos die ook zo zo verfijnd kan maken. Je hele lijf schud gewoon mee van plezier want dit is gewoon een ontzettend dansbare en genietbare pot hardcore. Op Struggler besluit de band een nieuwe weg in te slaan. Door gas terug te nemen ben je als luisteraar benieuwd naar wat er komen gaat. Dat blijkt een gastbijdrage van Calcine uit Frankrijk te zijn. Het resultaat blijkt uiteindelijk een verfraaid lomp duet te wezen. Introlude is zoals je het verwacht, een tussenstukje of een intro, het is maar hoe je het bekijkt. Dergelijke onderbrekingen zie ik trouwens steeds vaker terugkomen bij releases en ik moet zeggen dat ik dit soort intermezzo’s meer dan goed trek. Skin Deep kan met de eer strijken van hardste lied van deze EP. Dat komt met name door de kiezelharde breakdown waarmee dit nummer ten einde komt. Ondanks dat je deze al van een eind hoort aankomen is het toch een stevige bulldozer in je ribben hoor! Gaping Void sluit het geheel in stijl af.

In iets meer dan een kwartiertje weten de Duitsers een te gekke hedendaagse versie van metalcore neer te zetten. Vanaf het begin tot eind is er geen misnoot te bekennen en is het superonderhoudend. Helaas mag ik geen cijfer voor een EP geven, maar indirect kan ik hier natuurlijk wel gewoon neerschrijven dat het een hele ruime voldoende was geworden. Er is simpelweg weinig te klagen of veel opbouwende feedback te geven. Het artwork is gaaf gedaan, de kwaliteit is dik in orde en de band speelt inmiddels ook al regelmatig in ons kikkerlandje. Als je zin hebt om je live eens lekker uit te leven pak dan zeker een concert van Haywire mee. Voor fans van: Chaver, Year Of The Knife of Finalizer.

Label:

Side2Side Records, 2024

Tracklisting:

  1. Born Of Rotten Earth
  2. Life Half Lived
  3. Struggler
  4. Introlude
  5. Skin Deep
  6. Gaping Void

Line-up:

  • Manon- Zang
  • Sergej – Gitaar
  • Daniel – Drums
  • Alex – Basgitaar

Links: