Preternatural – Cryophobia

Preternatural – Cryophobia
Eigen Beheer, 2010

De grootste metalbelofte uit Letland, dat is het. Preternatural is niet direct een naam die je vlotjes in de mond kunt nemen, maar dat komt wel. Dit zijn namelijk jongens met talent. Statical werd in 2007 een onopgemerkte hit, een mix tussen Arch Enemy en Death. Catchy en melodisch. Dit keer geven ze gewoon enkele nummers vrij weg op de website.

Het statement dat gemaakt wordt met deze EP is een roep naar een label. De band maakt hier dan wel eerder “commerciële” dark/black metal, mijns inziens is het zeker geslaagd. Dimmu Borgir-fans hebben geen excuus om deze band te laten liggen. Sfeervolle extreme metal met bombast dat desondanks kan thrashen en bangen. Reptile Wings is een goed voorbeeld van die stelling. Net als een Zonaria wordt er veel geblast, maar hier is ruimte voorzien voor lekker veel basgitaar en verstaanbare grunts. En de nekspieren krijgen kansen genoeg, naast het drillende drumgeweld.

Dit klinkt allemaal weer erg aardig, ook al is het technische element van het debuut wat aan de kant gezet voor gladdere Dimmu-metal. Luister toch maar even naar de progressieve solo op Reptile Wings en je weet dat er meer aan de hand is dan je op het eerste zicht zou vermoeden.

Tracklisting:pret

  1. Cryophobia
  2. Reptile Wings
  3. Paranormal Phenomena
  4. Reflections (live)
  5. Statical (live)

Line-up:

  • Serg – Vocals, guitar
  • Vlad – Guitar
  • Deniss – Bass
  • Gene – Drums

Links: