Notturno – Our

Is Notturno nu een duo of trio? Als ik naar de bandfoto’s kijk is het een duo. Kijk ik naar de line-up dan verschijnt er een individu bij. Niet getreurd, dit Italiaanse blackmetalgezelschap is wel duidelijk in de stijl van muziek die ze spelen. Het is dus black metal met een depressieve doomy ondertoon. Al eerder wisten deze Italianen met materiaal te komen, ditmaal komt hun nieuwste telg, Our, via Hypnotic Dirge Records.

Er worden ons vijf nummers voorgeschoteld die allen een vrij duidelijke tot erg directe titel hebben gekregen. Duidelijkheid troef dus en daar kan niks mis mee zijn of ik moest me vergissen. Eerder werk van dit Notturno kreeg ik nog niet te horen dus ik ben wel benieuwd. Zeker als er wordt verwezen naar een band als Lifelover. Dit Notturno wordt ook geroemd vanwege de fusering van hun muziek met klassieke instrumenten: denk dan aan de piano en de klarinet. Iets wat goed te horen is op Adagio, het eerste nummer van de nieuwe plaat wat gewoon als een intro kan bestempeld worden. Akoestisch gitaarspel dat een dromerig drumspel introduceert trekt je mee naar binnen, meer naar de kern van de band. En dan word je geconfronteerd met de zuchtige, steunende stembanden van Kjiel. Ik moet er alvast aan wennen. Het klinkt allemaal wel doorleefd en doordrongen van miserie en verdriet maar het roept tegelijk ook iets erotiserends over zich, iets wat vermoedelijk toch niet de bedoeling is.

De blackmetalfundamenten zitten ondanks de implementatie en gebruik van de klassieke instrumenten toch echt wel verweven in de muziek van dit Italiaanse duo of trio. Een nummer als Paranoia is daar een heel goed voorbeeld van. Blastbeats en rollend drumwerk duelleren vakkundig met dat klassiek instrumentarium. Gelukkig bezit Kjiel ook over stembanden die ruig kunnen schreeuwen en dat is al een stuk aangenamer dan het zuchtige, tochtige en vochtige gepraat eerder op deze plaat.

Notturno’s Our is een door en door gevoelige depressieve blackmetalplaat geworden. Een voor de fans. Een plaat voor zij die liever de regen op het raam horen tikken dan de zonnestralen door datzelfde venster weten schijnen. Ik knap persoonlijk wat af op de vrouwelijke vocalen nochtans valt er op het muzikale stuk weinig tot niks aan te merken.

Score:

65/100

Label:

Hypnotic Dirge Records, 2024

Tracklisting:

  1. Adagio
  2. Inside
  3. Anymore
  4. Paranoia
  5. Doors

Line-up:

  • Kjiel – Zang
  • Sven Vinat – Drum
  • Vittorio Sabelli – Gitaar, bas, keyboard, klarinet, piano

Links: