Deathfiend – Dark Rising

Over het Engelse Deathfiend vond ik in eerste instantie weinig informatie. In ieder geval is het debuut Beyond Life niet besproken op Zware Metalen. Pas als ik de bijgeleverde biografie doorneem, wordt er (bijna in een bijzin) vermeld dat John Pickering ook in Doom en Sore Throat actief was. Kijk, dan gaat er wel een belletje rinkelen. Had dat nou gelijk gezegd, was mijn eerste reactie. In elk geval teert Pickering, ook bekend als Johnny Doom, niet op oude roem. Dark Rising is het tweede volledige album van Deathfiend en komt uit op Gruesome Records als je een cd wilt en op Phobia Records voor als je liever een LP draait.

Na een kort intro volgen negen volledige nummers waarin hardcore, crust, doom, sludge en punk elkaar afwisselen. En dan niet per nummer. Nee, alle genoemde stijlen komen in ieder nummer aan bod terwijl ze naadloos in elkaar overgaan. Neem het wat meer doomy Age Of Mistrust wat toch een heerlijk crustgevoel heeft of het punky Outliers met een heerlijke hardcoresfeer.

In Relive The Torment mag een zekere Barney Greenway meedoen en als ik nog moet vertellen dat die in Napalm Death zit, dan ben je bij Deathfiend aan het verkeerde adres en zul je niets met de muziek kunnen. Deathfiend raast er weliswaar niet zo hard op los als de band van de gastzanger maar qua sfeer doen ze er niet voor onder! De teksten gaan naar verluidt over de dualistische natuur van de mensheid, het geloof en hoe we onze plek in deze van god vergeten klotewereld kunnen vinden. Echter, niet getreurd want alles wordt met een nihilistische inslag gebracht. We gaan weer eens allemaal dood, alleen niet vandaag en niet allemaal tegelijkertijd. Pak je plezier zolang het kan! En als je dan toch bezig bent, pik ook even wat muziek van Deathfiend mee.

Score:

80/100

Label:

Gruesome Records, 2024

Tracklisting:

  1. Plague Race
  2. Outliers
  3. Earth Defiled
  4. Dark Rising
  5. Age Of Mistrust
  6. Relive The Torment
  7. Watch Them Crawl
  8. . Forget Mankind Desecration Ritual
  9. Embrace The Flame

Line-up:

  • John Pickering – Zang, gitaar, synthesizer
  • Rick Farn – Basgitaar, zang
  • Andrea Pisu – Drums

Links: