Untervoid – Parasite

Dit stel Poolse oudgedienden heeft zich verzameld onder de naam Untervoid. De heren zien de mens als een soort van parasiet waardoor de mensheid en de Aarde op zich niet lang meer te gaan hebben. Niet onlogisch ook dat hij hun tweede plaat gewoon Parasite doopte. In 2018 kwam nog een EP uit onder de niet al te moeilijke titel Untervoid. De heren binnen deze band hebben een verleden zoals ik al schreef in bands als Redemptor, Hate, Kriegsmaschine, Armagedon, Azarath, Thaw of Mentor.

De eerste ideeën voor deze nieuwe plaat van dit infernale trio doemden al op aan de horizon ergens in 2019. Sinds dat jaar werd er gestaag maar stug gewerkt aan een pot smerige black metal die ook werd gekruid met deathmetalinvloeden. De heren namen het opnameproces grotendeels zelf in handen wat hen natuurlijk alle vrijheid gaf om aan eigen tempo door te werken. Ik lees dat er ook ergens saxofoonpartijen werden geïntegreerd, ik ben benieuwd.

Een gortige productionele toon werd aan dit misselijkmakend plaatje toegekend en het past perfect. Naarmate het eerste abrasieve openingsnummer zich ontplooit, het kreeg de eenvoudige titel Parasite mee, hoor je toch ook dat dit Untervoid niet vies is van sterke melodische partijen. Het tweede nummer, 23, doet me dan in vorm en kleur wat aan de Zweedse formatie Shining denken. Het heeft ook zo iets ziekmakends in zich. Bijzonder interessant is de wat eigenaardig aanvoeldende jazzy middenbeuk compleet met saxofoonpartij. Een partij die wel wat lijkt te vloeken met het ritmisch gebeuren dat zich rond hem afspeelt. Gekker moet het niet worden denk ik dan nochtans doen de heren er nog wat geks bovenop. De gestoorde cleane vocalen, met een punkattitude, verruimen je muzikale blikveld in het nummer Downfall Of Angels.

Dat de heren uit Polen komen en goed naar de deathmetal – maar ook naar de experimentele school uit eigen land hebben geluisterd valt op wanneer je nummers als Ruiner en Swarm een paar draaibeurten geeft. Je hoort wat Behemoth achtergronden maar ook een Kriegsmaschine is geen misselijke vergelijking. Nochtans zijn de bandleden gepokt en gemazeld genoeg om hun eigen tronie volledig toonbaar te maken en dit gewoon om te schrijven dat Untervoid er zijn geheel eigen draai aan geeft.

Untervoid kan zo maar eventjes gewoon gelijk hebben dat wij mensen fungeren als parasieten en zo alles vrolijk naar de spreekwoordelijke kloten hebben. De muziek die dit drietal op Parasite etaleert kan je aanzien als een soort van soundtrack bij deze ondergang.

Score:

75/100

Label:

Pagan Records, 2024

Tracklisting:

  1. Parasite
  2. 23
  3. Downfall Of Angels
  4. Abyss Gazes Back
  5. Ruiner
  6. Swarm
  7. Azure Agony
  8. Last Shore

Line-up:

  • A. – Drum
  • Destroyer – Zang, gitaar
  • Haldor Grunberg – Bas

Links: