Anciients – Beyond the Reach of the Sun

Na een debuut van jewelste (Heart of Oak uit 2013) en drie jaar later de uiterst sterke en krachtige opvolger Voice of the Void had het Canadese Anciients de wereld voor zijn voeten. Het succes was geoogst met twee topalbums en het enige wat de heren uit Vancouver nog maar hoefden te doen was het momentum omarmen en de vruchten ervan  plukken. De band verwierf al snel een behoorlijke wereldwijde fanschare, wereldtours lagen voor hun voeten, er werden in hun thuisland zelfs prijzen gewonnen. Daarna werd het angstvallig stil rond de band. Werd het succes ze dan te veel?

Zeker niet. Alleen waar het ze de laatste drie jaar zo voor de wind ging, zo hard keerde diezelfde wind zich nu tegen de band. Ten eerste werd mede-bandoprichter Kenny Cook geconfronteerd met gezondheidsproblemen in zijn jonge gezin, waardoor zijn focus logischerwijs een tijdje werd verlegd naar belangrijkere zaken. En tot overmaat van ramp stapte de andere oprichter en tevens zanger/gitarist Chris Dyck een jaar later uit de band, iets wat een gapend gat veroorzaakte in de line-up. Tel daarbij op de bekende pandemie en voor je het weet zit je pas eind 2021 materiaal te schrijven voor een nieuw album.

Een flinke reset dus voor Anciients, maar fans van progressieve (sludge/death) metal zijn zeker weten in hun nopjes dat ze weer actief zijn. En als je hun nieuwe plaat beluistert dan hoor je ook wel degelijk een stap opzij én vooruit ten opzichte van de twee eerste albums, iets wat na alles wat er gebeurd en veranderd is natuurlijk ook wel onvermijdelijk is. Toch klinkt het nog steeds erg herkenbaar en ligt de muziek ook nog steeds wel in lijn met bands als Opeth en Mastodon, maar waar de band vroeger nog wel vaak teruggreep op harde, gecompliceerde sludgy riffs weten ze op Beyond the Reach of the Sun een veel opener en ‘grootser’ geluid neer te zetten. De fijn in het gehoor liggende cleane zang van Cook heeft de overhand en voor het eerst wordt zelfs gebruik gemaakt van synths. Als albumopener Forbidden Sanctuary begint, voel je de spanning al in je lijf opbouwen en als het nummer dan openbarst, worden alle registers meteen opengetrokken: gelaagde riffs, gevoelige zang en een progressief vernuftige opbouw naar een heftig Opeth-iaans slotstuk met bulderende grunts en zelfs een fikse blastbeat. Dat is nog eens een openingstrack!

Het daaropvolgende Despoiled is een aaneenschakeling van vette riffs, maar ook hier weet de band de song overeind te houden en een emotie op te wekken die ervoor zorgt dat je constant geboeid blijft. Over emotie gesproken: Is It Your God heeft een zeer persoonlijke tekst die handelt over een vroegere vriend van Cook die overleed aan kanker, maar vooral over rouw en de vragen die het oproept voor de gelovige ouders.

There’s no presence of God
In this hell that we live
Descend into the lightless unknown

Het nummer kent een ballad-achtige start, maar bouwt langzaam op naar zijn melodieuze, proggy climax met Hammond-orgel en al. Kippenvel!

Ik ga natuurlijk niet alle nummers bij langs, maar ik kan je verzekeren dat het niveau constant hoog blijft. De ideeën spatten uit je speakers zonder dat de compositie uit het oog verloren wordt en elke song heeft ook zijn eigen identiteit. De heren laten in een nummer als Celestial Sanctuary ook nog steeds horen hard te kunnen doorriffen (wat gaat drummer Mike Hannay hier heerlijk los!) en puntige, compacte rocknummers te kunnen schrijven (The Torch). Verder zijn de classic rock- en 70’s prog-invloeden nooit ver weg en zelfs Alice in Chains komt af en toe voorbij. De combinatie van al deze componenten maakt Anciients niet ‘s werelds meest originele band, maar wel eentje die een breed scala aan rock- en metalliefhebbers zullen weten te raken en te boeien. Tel daarbij op het prachtige scifi-horrorposter-achtige artwork van Adam Burke/Nightjar en het oog is ook tevreden.

Het mag dan acht jaar stil geweest zijn rond de band, deze waanzinnige comeback smaakt naar veel meer! Hopelijk hebben ze de komende jaren de wind weer in de zeilen en zien we ze snel op een of ander podium.

Score:

89/100

Label:

Season of Mist, 2024

Tracklisting:

  1. Forbidden Sanctuary
  2. Despoiled
  3. Is It Your God
  4. Melt the Crown
  5. Cloak of the Vast and Black
  6. Celestial Tyrant
  7. Beyond Our Minds
  8. The Torch
  9. Candescence
  10. In the Absence of Wisdom

Line-up:

  • Kenneth Paul Cook – Zang, gitaar
  • Mike Hannay – Drums
  • Brock MacInnes – Gitaar
  • Rory O’Brien – Basgitaar

Links: